"Pre 1. maja ne može se govoriti o ukidanju vanrednog stanja"

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se pre 1. maja ne može govoriti o ukidanju vanrednog stanja.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

Kon: Logična zabrana još dve nedelje; svakako da ublažavanje mera ima veze sa politikom VIDEO

Kako je rekao, nakon tog datuma će procenom poslednje nedelje aprila slika pandemije biti jasnija.

"Preduslov za tako nešto bi bilo znatno smanjenje broja obolelih, nastavak ovog trenda opadanja pozitivnih, ali da i sami vidimo da građani poštuju propisane mere, nose zaštitne maske, drže distancu, ne okupljaju se", kazao je Tiodorović za današnji "Blic".

Istakao je da se u poslednjoj nedelji aprila očekuje pad broja obolelih, ali je da i pored ublažavanja mera građani moraju da budu svesni da će ova nedelja biti problematična.

Rekao je da se zdravstveni sistem Srbije "uprkos jakim udarcima" odlično drži i da je zemlja daleko od bilo kakvog lošeg scenarija.

Tiodorović je naglasio da dalji tok pandemije apsolutno zavisi od ponašanja građana i da se nada da će kroz brze testove imati jasniju sliku o kolektivnom imunitetu.

"Pokrećemo projekat, to su velika istraživanja, kada ćemo na reprezentativnom uzorku, koji obuhvata analizu određenog broja ljudi iz svih krajeva zemlje, imati jasnu sliku imamo li taj stečeni kolektivni imunitet, da li možda neko preležao a nije imao simptome, ili je imao one blage", obrazložio je Tiodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu