Pravoslavni vernici praznuju Vaskrs, ali kod kuća

Pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar praznuju Vaskrs, ali ove godine u senci pandemije koronavirusa i ograničenog kretanja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.04.2020.

08:46

Pravoslavni vernici praznuju Vaskrs, ali kod kuća
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Većina pravoslavnih crkava pozvala je svoje vernike da se pridržavaju mera uvedenih radi suzbijanja koronavirusa, da ne idu u hramove, već da uskršnje liturgije prate preko televizije.

Srpski patrijarh Irinej služio je u ponoć Uskršnju liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, koju su prenosili RTS i agencija Tanjug.

U Uskršnjoj poslanici on je poručio da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

"Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti", rekao je patrijarh Irinej.

U Srbiji je tokom praznika na snazi policijski čas, najduži od uvođenja vanrednog stanja, koji će trajati do utorka u 05.00 ujutru, ukupno 84 sata.

Tako će i zabrana kretanja, kao mera u borbi protiv epidemije virusakorona, trajati tokom uskršnjih praznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: