Mislili da su obuzdali epidemiju, virus im uzvratio - Na 126 miliona stanovnika samo 22.000 respiratora

Tokio -- Zdravstveni radnici u Japanu upozoravaju da medicinski sistem te zemlje nije spreman za ono što bi se moglo dogoditi u slučaju širenja zaraze u Japanu, piše CNN

Izvor: B92
Podeli
Kyodo News via AP
Kyodo News via AP

Glavna medicinska sestra u bolnici u Saitama Aiako Kajivara iz prve ruke govorila je za CNN o naporima na odeljenju intenzivne nege koji leči kritično bolesne osobe sa koronavirusom.

"Teško je, jer mislimo da se stanje pacijenta poboljšava, ali onda se ono naglo pogorša", rekla je ona.

U posljednjih nekoliko sedmica, ubrzalo se širenje zaraze u Japanu, jer se vlada u toj zemlji nadala da je njen prvobitni odgovor na koronavirus bio uspešan.

Do 1. marta u Japanu je zabeleženo 243 slučaja zaraze, a za samo nekoliko nedelja taj broj je 9.787, a umrlo je 190 ljudi.

Nagli porast zaraze podstakao je premijera Japana Šinzoa Abea da proširi vanredno stanje sa sedam oblasti na čitavu zemlju.

On je u petak obećao dodatnu madicinsku opremu bolnicama koje su bez zaštitne opreme već nedelju dana.

Ranije ove nedelje, tim vladinih stručnjaka upozorio je da bi Japan mogao da ima više od 400.000 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom ako se ne preduzmu mere poput socijalne distance.

Ali većina smrtnih slučajeva, upozoravali su, mogu biti posledica nedostatka respiratora.

Koliko je sitaucija kritična i kolike su razmere manjka zaštitne opreme u Japanu postalo je jasno kada je gradonačelnik Osake Ičiro Marsui pozvao ljude da doniraju svoje neiskorišćene kabanice za zdravstvene radnike koji će ih koristiti kao zaštitnu opremu, nakon što su bili prinuđeni da nose vreće za smeće umesto zaštitnih odela.

Stručnjaci upozoravaju da nestašica medicinske opreme u kombinaciji sa relativno niskim stopama testiranja i nedostatkom japanske rezerve za rad na daljinu preti stvaranju potencijalno eksplozivnog rasta epidemije u Japanu.

Koliko je teška situacija među zdravstvenim radnicima u Japanu govori podarak da je 12. aprila potvrđeno 87 novih slučajeva koronavirusa među tom populacijom u samo jednoj bolnici u Tokiju.

"Veoma je važno da se testiranje odmakne od klinika i bolnica", rekao je Kenji Šibuja, direktor Instituta za zdravlje stanovništva pri Kraljevskom koledžu u Londonu i bivši šef zdravstvene politike pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (VHO).

"Nedostatak testiranja u Japanu doveo je do široko rasprostranjene infekcije u zajednici. Radnici u bolnicama nisu spremni jer ne znaju da li su pacijenti sa kojima rade zaraženi", rekao je on.

Virusolog sa Univerziteta u Kjotu Takaiuki Miazava rekao je da vlada mora biti iskrena prema ljudima i reći kako bi izgledao život s virusom u doglednoj budućnosti: konkretno, biće mnogo društvenog udaljavanja i rada na daljinu.

"Političari daju ljudima previše nade i poručuju im da izdrže vanredno stanje samo do 6. maja, kada se očekuje da se ukine", rekao je Miazava.

"Ljudi misle da će se sve to završiti do 6. maja, ali nisu razumeli stvarnost - da moramo stalno da držimo stražu od virusa."

Japansko udruženje intenzivne nege ima samo sedam ICU kreveta na 100.000 građana, u poređenju sa 35 na 100.000 građana u SAD, šiše CNN.

Prema informacijama koje pruža Društvo za respiratornu medicinu u zemlji, postoji samo 22.000 respiratora za stanovništvo od preko 126 miliona, a krajem februara 40 odsto je bilo u upotrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu