Na današnji dan, 18. april

Izvor: Beta
Podeli

1480 - Rođena je Lukrecija Bordžija (Lucrezia Borgia), mecena umetnika i naučnika u vreme italijanske renesanse, vanbračna ćerka pape Aleksandra VI.

1797 - Rođen je francuski državnik i istoričar Luj Adolf Tjer (Louis Adolphe Thiers), osnivač i prvi predsednik Treće republike od 1871. do 1873. godine.

1820 - Rođen je austrijski kompozitor i dirigent Franc fon Zupe (Franz von Suppe), autor više popularnih opereta - "Laka konjica", "Bokačo", "Lepa Galateja", "Fatinica".

1882 - U Londonu je rođen dirigent poljskog porekla Leopold Stokovski (Stokowski), osnivač Američkog simfonijskog orkestra.

1906 - Od zemljotresa u San Francisku poginulo je više od hiljadu ljudi, a oko 200.000 ostalo je bez kuća.

1909 - U Vatikanu je beatifikovana francuska heroina iz 15. veka Žan D'Ark (Jeanne d'Arc) - Jovanka Orleanka. Kanonizacija je izvršena 1920.

1922 - Umro je pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova (1894). Jedan je od osnivača Radikalne stranke.

1936 - Umro je italijanski kompozitor Otorino Respigi (Ottorino Respighi) ("Gregorijanski koncert" za violinu i orkestar, simfonijske poeme "Rimske pinije", "Rimske fontane", "Rimski praznici", više opera).

1942 - Američki avioni u Drugom svetskom ratu prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju.

1946 - Zvanično je raspuštena Liga naroda, a njena imovina preneta je na novoosnovane Ujedinjene nacije.

1946 - SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vođstvom Josipa Broza Tita.

1951 - U Parizu su Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik. To je bio početak stvaranja Evropske ekonomske zajednice, odnosno Evropske unije.

1954 - Gamal Abdel Naser (Nasser), jedan od vođa udara kojim je 1953. svrgnut kralj Faruk I (Farouk), postao je premijer i vojni guverner Egipta.

1955 - U indonežanskom gradu Bandungu počela je afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su utvrđeni principi Pokreta nesvrstanih kao alternative vojnim blokovima NATO-u i Varšavskom ugovoru.

1955 - Umro je nemački naučnik Albert Ajnštajn (Einstein), tvorac teorije relativiteta. Od dolaska nacista na vlast u Nemačkoj 1933. živeo je u SAD. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine.

1956 - Raspušten je Informbiro, savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim su dominirali sovjetski komunisti.

1980 - Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike. Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti, naziv glavnog grada Solzberi promenjen je u Harare.

1983 - Bombaš samoubica uleteo je automobilom u ambasadu SAD u Bejrutu. Od eksplozije su poginule 63 osobe, a više od stotinu je ranjeno.

1994 - Počeo je građanski rat u Ruandi.

1996 - U Kairu je poginulo 18 grčkih turista kada su islamski teroristi otvorili vatru na turistički autobus.

1996 - Više od 100 libanskih izbeglica ubijeno je kada je izraelska artiljerija otvorila vatru na logor u kojem su bili.

1999 - SR Jugoslavija je, u vreme intervencije NATO protiv nje, prekinula diplomatske odnose sa Albanijom zbog situacije na Kosovu.

2004 - Umro je Ratu Sir Kamisese Mara, osnivač države Fidži.

2007 - Vernicima Crnogorske pravoslavne crkve na čelu s mitropolitom Mihailom policija je onemogućila ulazak u Cetinjski manastir i bogosluženje, tako da je liturgija služna pred zatvorenim vratima crkve na Ćipuru. U Cetinjskom manastiru za pripadnike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, liturgiju je služio episkop dioklijski i iguman ostroški Jovan Purić.

2014 - Mirko Djorđević, sociolog religije, književnik, prevodilac i publicista preminuo je u 76. godini ("Osmeh boginje Klio", "Znaci vremena", "Sloboda i spas – hrišćanski personalizam", "Sjaj i beda utopije", "Kišobran patrijarha Pavla", "Oslobođenje i spasenje", "Pendrek i prašina").

2019 - Preko 200 osoba je ubijeno otkako je, dve nedelje unazad, počela ofanziva libijskog komandanta Kalife Haftara na Tripoli, glavni grad Libije, navela je Svetska zdravstvena organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 36 idi na stranu