Američke službe još u novembru znale za koronavirus - Izrael i NATO bili upozoreni

Američka obaveštajna služba je još u novembru 2019. saopštila Beloj kući da je u kineskom Vuhanu došlo do epidemije koronavirusa, piše "Tajms of Izrael".

Izvor: B92

Petak, 17.04.2020.

18:36

Američke službe još u novembru znale za koronavirus - Izrael i NATO bili upozoreni
Ilustracija: GettyImages/ Sean Gallup

Prema podacima lista, administracija predsednika Donalda Trampa nije pokazala interesovanje za ovu informaciju, ali je ipak prenela saveznicima iz NATO-a, kao i Izraelu.

Kako piše "Tajms of Izrael", izraelski činovnici su razmatrali ove informacije. O epidemiji kovida 19 u Vuhanu navodno je znalo i Ministarstvo zdravlja Izraela, "ali ništa nije uradilo".

Ranije je televizija Ej-Bi-Si saopštila da su američke specijalne službe još krajem jeseni informisale Belu kuću da postoji pretnja od širenja virusa. Podaci o koronavirusu u Vuhanu dobijeni su tokom analize presretnutih informacija i satelitskih fotografija. U obaveštajnoj službi su naglašavali da će epidemija postati "katastrofalni događaj", prenosi Sputnjik.

Međutim, Tramp je negirao ove informacije i nazvao ih izmišljotinama. Po njegovim rečima, Ej-Bi-Si je već znao da greši i "kada su objavili tu lažnu priču".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: