Šarčević osudio lekcije o NATO-u za šesti razred

Posle časa geografije na kojem je nastavnica rekla da je cilj NATO da rešava sporove među zaraćenim stranama, oglasio se ministar prosvete Mladen Šarčević.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.04.2020.

17:38

Šarčević osudio lekcije o NATO-u za šesti razred
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

On je rekao da stručni saradnici i recenzenti koji rade na sadržaju udžbenika moraju da obrate pažnju na svaku rečenicu koja može da izazove polemike koje nisu u skladu sa politikom koju vodi Srbija kao i koje narušavanju teritorijalnog integriteta.

"Očekujem i odgovornost svih institucija kao što je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja čija je nadležnost praćenje nastave i rad sa savetnicima", rekao je Šarčević, a navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Naime, na času geografije 8. aprila 2020. godine za učenike šestog razreda obrađena je lekcija "Integracioni procesi" tokom koje je nastavnica govorila na temu međunarodnih organizacija.

U sklopu ove jedinice akcenat je na motivima integracionih procesa kao što su ekonomski, politički, vojno-strategijski i ukazuje na značaj međunarodnih organizacija poput EU, UN, NATO i druge.

Navodeći šta je program i cilj NATO-a, ona je kazala da je to rešava sporova među zaraćenim stranama. Nakon bombardovanja 1999. godine Kosovo i Metohija su stavljeni pod upravu UN kako bi se očuvala bezbednost stanovništva. Naša zemlja je članica Partnerstva za mir od 2006. godine, a ta organizacija učestvuje u radu NATO-a.

Srbija je u zvaničnoj spoljnoj politici vojno neutralna država bez obzira na članstvo od 2006. godine u Partnerstvu za mir, podseća Ministarstvo, te dodaje da kontinuirano radi na unapređenju i proveri sadržaja udžbenika kako bi se iznosili tačni podaci i to će biti zadatak i u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: