"Srbija ide ka EU i taj pravac se ne menja"

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da Srbija, kao i ceo region, ide ka Evropskoj uniji (EU) i da se taj pravac ne menja.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 13.04.2020.

10:21

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Fabrici je istakao da ne smatra da Srbija, kako su neke diplomate ocenile "okreće leđa EU i favorizuje pomoć Kine", ali je ocenio da solidarnost ne treba da se koristi kao "oružje" za dobijanje geopolitičkih poena.

"U januaru kada je koronavirus bio na vrhuncu u Aziji EU je isporučila 56 tona medicinskog materijala Kini i vratila kući na hiljade ljudi koji su se tamo zatekli, između ostalog i građana Srbije. Sada Kina uzvraća", objasnio je Fabrici.

Kada je reč o pomoći EU Srbiji, Fabrici je rekao da je na zahtev od 16. marta, EU najavila inicijalan paket vredan 93 miliona evra, 15 za hitnu zdravstvenu pomoć i 78 miliona evra za privredni oporavak.

Dodao je da je devet kargo aviona sletelo u Srbiju dovozeći 300 tona materijala i najavio da će ih biti još, a da je 3. aprila potpisan ugovor o bespovratnoj pomoći od 4,5 miliona evra za maske, respiratore i kontejnere.

"Naš paket hitne pomoći u protekle tri nedelje samo su deo sveobuhvatnog, dvodecenijskog programa podrške", rekao je Fabrici.

On je rekao i da situacija pandemije stavlja medije u tešku situaciju i čini novinarstvo još težim, što zabrinjava jer je "zdravo medijsko okruženje ključno za zdravo demokratsko drušvo".

"EU traži način kako da brzo preusmeri svoju finansijsku pomoć medijima da i oni prevaziđu krizu", rekao je Fabrici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: