Sirijci se vraćaju u Idlib - plaše se koronavirusa u kampovima

Hiljade raseljenih Sirijaca vraća se u svoje domove u provinciju Idlib, iz straha od moguće epidemije koronavirusa u prepunim kampovima na turskoj granici.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.04.2020.

18:52

Sirijci se vraćaju u Idlib - plaše se koronavirusa u kampovima
Ilustracija: Depositphotos/ eltoro69

Uprkos rizicima od obnavljanja konflikta.

Oko milion Sirijaca pobeglo je iz Idliba prošle godine, pošto su vladine snage uz podršku ruske vojske intenzivirale kampanju radi zauzimanja poslednjeg uporišta pobunjenika, koja je u međuvremenu opala.

Na severozapadu Sirije nema potvrđenih slučajeva korona virusa, ali doktori strahuju da bi eventualna epidemija zbog loše medicinske infrastrukture i prepunih kampova mogla brzo da preraste u humanitarnu katastrofu.

"Naši životi idu od opasnosti do opasnosti, jer bežimo od bombi, režima i konflikta, prepunih kampova i korona virusa", kaže Abu Abdo koji se vratio sa sedmočlanom porodicom u selo kod Idliba.

Na putevima kroz Idlib tiskaju se vozila i kamioni sa dušecima i stvarima za domaćistvo, prenosi Rojters.

Humanitarana organizacija Sirijska koordinaciona grupa saopštila je da se više od 103.000 Sirijaca vratilo u provincije Alepo i Idlib.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: