Sud pod kontrolom Hutija osudio na smrt četvoricu novinara

Jedan jemenski sud pod kontrolom proiranske pobunjeničke grupe Huti danas je na smrt osudio četvoricu novinara proglašenih krivim za špijunažu.

Izvor: B92

Subota, 11.04.2020.

14:55

Sud pod kontrolom Hutija osudio na smrt četvoricu novinara

Po rečima njihovog advokata, oni su u grupi od deset novinara koje su Huti lišili slobode 2015. godine i optužili za “kolaboraciju sa neprijateljem”, odnosno s vojnom koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom koja pet godina ratuje protiv Hutija, prenosi Asošiejted pres (AP).

U saopštenju izdatom prošle godine, Amnesti internešenel je naveo da su optužbe lažne i da su pritvoreni novinari tučeni, lišavani pijaće vode i primoravani da u rukama satima drže cigle.

Sud u Sani, gradu koji u svojim rukama drže pobunjenici, ostalih šest novinara osudio je na zatvorske kazne na osnovu sličnih optužbi, uključujući i one za “širenje lažnih vesti i glasina” u cilju pomaganja vojnoj koaliciji.

Kako navodi AP, advokatima odbrane nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju, a moguće je uložiti žalbu na presudu.

Građanski rat koji u Jemenu traje od 2014. godine izazvao je najveću humanitarnu krizu u svetu, a život je izgubilo preko 100.000 ljudi, dok milioni drugih ispaštaju zbog nestašica hrane i medicinske nege.

Prema navodima Komiteta za zaštitu novinara, čije je sedište u Njujorku, obe zaraćene strane kršile su slobodu medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: