Talibani traže obustavu američkih napada na civile

Delegacija talibana sastala se u Kataru sa zapovednikom američkih snaga u Avganistanu, generalom Skotom Milerom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ zabelin
Ilustracija: Depositphotos/ zabelin

Zahtevaju prestanak serije američkih napada koji se izvode nakon potpisivanja mirovnog sporazuma dve strane u februaru, izveštava AP.

Američka vojska negirala je danas ove optužbe talibana i apelovale na avganistanske pobunjenike da oni obustave svoje napade na regularne avganistanske snage bezbednosti kojima će, saglasno sporazumu, američke snage nastaviti da pružaju podršku u slučaju potrebe.

Mirovni sporazum je potpisan kako bi se utro put za okončanje 19-godišnjeg američkog vojnog angažovanja u Avganistanu, najdužeg u istoriji SAD.

Predstavnik američke vojske je potvrdio da se general Skot sastao sa delegacijom talibana da bi razgovarao o smanjenju nasilja.

U međuvremenu, avganistanska vlada je saopštila da je naredila vazdušne udare na pozicije talibana u provinciji Badakšan, na severoistoku zemlje, u kojima je poginulo 27 pobunjenika.

Predstavnik talibanskih pobunjenika izjavio je da su u napadu stradali civili i optužio SAD i avganistanske snage za vazdušne udare, ali je predstavnik američke vojske negirao ove navode i konstatovao da talibani često lažno optužuju SAD za vazdušne napade, iza kojih stoje snage vlade u Kabulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu