SZO upozorava: Ukidanje te mere bi dovelo do fatalnog povratka pandemije

Prevremeno ukidanje mera ograničenog kretanja uvedenih radi suzbijanja širenja novog koronavirusa moglo bi uzrokovati "fatalni povratak" pandemije koronavirusa.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

22:22

SZO upozorava: Ukidanje te mere bi dovelo do fatalnog povratka pandemije
EPA/SALVATORE DI NOLFI

Na to upozorava direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom.

"Znam da se neke zemlje već pripremaju za izlazak iz izolacije. SZO bi, kao i svi, volio da se restrikcije ukinu. No prerano ukidanje restrikcija moglo bi podstaknuti fatalni povratak pandemije", istakao je on.

"Povratak (pandemije) mogao bi biti jednako smrtonosan kao i njeno širenje ako izostanu potrebne mere", dodao je.

SZO razgovara sa zainteresovanim zemljama o pripremi strategije postupnog i sigurnog izlaska iz izolacije i smatra da treba ispuniti šest zahteva, prenosi Indeks.

Potrebno je kontrolisati prenos virusa, osigurati javnozdravstvenu i medicinsku potporu te svesti na najmanju moguću meru rizik u izloženoj okolini kao što su zdravstvene ustanove za dugotrajno lečenje.

Takođe, treba uvesti preventivne mere na radnom mjestu, u školama i drugim posećenim mestima, kontrolisati rizik unošenja virusa iz inostranstva i napokon poveriti odgovornost stanovnicima.

"Svaki pojedinac nosi svoj deo odgovornosti u suzbijanju epidemije", istaknuo je Tedros.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: