Dok svet strahuje od korone, oni se bore sa najezdom skakavaca

Novi, drugi talas najezde skakavaca, oko 20 puta veći od prethodnog, zahvatio je istok Afrike i ugrozio milione ljudi.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

17:00

Dok svet strahuje od korone, oni se bore sa najezdom skakavaca
Ilustracija: Deposit photos/dikobrazik

Sredinom januara, nekoliko nedelja pre nego što se koronavirus raširio po svetu, delovi Afrike bili su ugroženi drugom pošašću, najvećom najezdom skakavaca u poslednjih 70 godina.

Sada, nekoliko meseci kasnije, milijarde mladih pustinjskih skakavaca preplavile su Somaliju u potrazi za svežim biljem.

Najezda insekata delimično je posledica neuobičajenih klimatskih uslova.

Ugroženi su milioni ranjivih ljudi, pošto se okupljaju u borbi protiv skakavaca, često uzalud, i time rizikuju širenje koronavirusa.

Mnogi u ruralnim oblastima više brinu zbog skakavaca nego zbog koronavirusa, a poljoprivrednik iz Ugande Joveri Aboket kaže da su skakavci tema o kojoj svi pričaju.

"Kada dođu u baštu, potpuno unište sve. Neki ljudi će vam reći da su skakavci destruktivniji od koronavirusa, a ima i onih koji ne veruju da će virus stići ovde", rekao je Aboket.

Neki poljoprivrednici iz Abokatovog sela blizu granice s Kenijom udaraju metalnim šipkama, zvižde ili bacaju kamenice kako bi oterali skakavce.

Ali uglavnom posmatraju frustrirani, pošto je većini zabranjen izlazak iz domova zbog pandemije koronavirusa.

Ako skakavci unište baštu sa biljkom kasava (manioka), to znači glad za seosko stanovništvo.

Slične brige imaju mnogi širom istoka Afrike, uključujući Keniju, Etiopiju i Južni Sudan.

Rojevi skakavaca primećeni su i u Džibutiju, Eritreji, Tanzaniji i Kongu.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) okarakterisala je najezdu skakavaca kao "pretnju bez presedana" po bezbednost hrane i živote.

FAO je navela da "trenutna situacija na istoku Afrike ostaje ekstremno uznemirujuća, pošto se sve veći broj novih rojeva skakavaca formira u Keniji, na jugu Etiopije i u Somaliji".

Povoljni uslovi za gajenje biljaka u maju znače da će krajem juna i u julu najverovatnije biti novog talasa rojeva skakavaca, što će se poklopiti s početkom sezone žetve.

UN, koje su apelovale za pomoć, povećale su potreban iznos sa 76 na 153 miliona dolara, navodeći da je potrebna momentalna akcija pre nego što nove kiše dodatno podstaknu rast broja skakavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: