Rizikuju svoje živote, da bi spasli naše: U Italiji 103 lekara umrla od koronavirusa

Ukupni brojevi epidemije koronavirusa u Italiji govore o 96.877 osoba pozitivnih na koronavirus, 18.279 preminulih, 28.470 izlečenih.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

14:10

Rizikuju svoje živote, da bi spasli naše: U Italiji 103 lekara umrla od koronavirusa
Foto: Getty/ Sascha Schuermann

Sve zajedno, 143.626.slučajeva od početka epidemije.

U poslednja 24 sata još 610 osoba je umrlo, što je lagani porast u odnosu na prethodni dan, kada su umrla 542 čoveka. Ovi podaci svedoče da konstantan pad zaraze još nije započeo.

"I dalje je visok broj smrtnih slučajeva, a u deset regija, uglavnom na jugu taj broj manji od deset", rekao je predsednik Visokog instituta za zdravstvo Franko Lokateli.

U međuvremenu, broj umrlih lekara povećava se svaki dan. U poslednja 24 sata ukupan broj žrtava među lekarima je porastao na 103, a medicinskih sestara na 28.

"Sto mrtvih kolega. To je rana na koži svih doktora. Nikad nismo mislili da ćemo otići tako daleko. Ovi brojevi moraju nas naterati da razmišljamo o tome ko i kako bi nas trebalo da zaštiti. Porodični lekari su najgore prošli. Ostali su sami da se bore protiv virusa golim rukama. A ako su se doktori razboleli, to se dogodilo jer su se zarazili tokom posete pacijentima", upozorio je predsednik Nacionalne federacije lekara i stomatologa Filip Aneli.

Po njegovim rečima, ovaj virus uhvatio je sistem dok je bio nespreman i pokazao da je neophodno bolje obezbediti zaštitu lekara na radu, a to je, kako kaže, obaveza države.

Američki časopis "Tajm" posvetio je naslovnu stranu svog najnovijeg broja "junacima na frontovima", medicinskom osoblju u borbi protiv kovida 19.

To su "priče hrabrih radnika koji rizikuju živote da bi spasli naše".

A među njima je i Italijan Frančeko Menkize, anesteziolog iz Ravene.

On ima 42 godine i radi na odeljenju intenzione terapije u bolnici "Santa Marija dele kroči".

"Asistencija na odeljenjima intenzivne nege, u vreme kovida 19, naročito intubacija pacijenata, to su momenti u kojima ste najviše izloženi zarazi. Navikli smo da radimo pod pritiskom, ali nikada nije bilo kao sada. Imamo sve potrebne zaštitne uređaje, ali očigledno se svi bojimo da ne budemo zaraženi", kaže jedan od heroja u belom mantilu Frančesko Menkize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: