"Pandemija preti međunarodnom miru i bezbednosti"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je članice Saveta bezbednosti UN da pandemija koronavirusa preti međunarodnom miru i bezbednosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.04.2020.

08:14

Ilustracija: GettyImages/ Tomohiro Ohsumi

Kao i da potencijalno vodi ka porastu socijalnih nemira i nasilja, koji bi u velikoj meri mogli da ugroze mogućnost borbe protiv te bolesti.

Gutereš je, na prvom sastanku SB UN o pandemiji koronavirusa, pozvao to telo da se ujedini u borbi protiv te bolesti, uz ocenu da će njegovo angažovanje biti ključno za ublažavanje posledica pandemije po mir i bezbednost, prenosi AP.

Gutereš je dodao da bi "znak jedinstva i odlučnosti" SB UN mnogo značio "u ovo anksiozno vreme", prenosi Rojters.

Sastanak SB UN iza zatvorenih vrata bio je prvi sastanak tog tela posvećen pandemiji, posle kojeg je izdato kratko saopštenje u kojem se pruža podrška "svim naporima generalnog sekretara u vezi sa potencijalnim uticajem pandemije kovida 19 na zemlje pogođene sukobima i podseća na potrebu za jedinstvom i solidarnošću sa njima".

Gutereš, koji je 23. marta pozvao na primirje u svim sukobima širom sveta, rekao je da je kriza poremetila napore za rešenje sukoba na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: