"Pandemija preti međunarodnom miru i bezbednosti"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je članice Saveta bezbednosti UN da pandemija koronavirusa preti međunarodnom miru i bezbednosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: GettyImages/ Tomohiro Ohsumi
Ilustracija: GettyImages/ Tomohiro Ohsumi

Kao i da potencijalno vodi ka porastu socijalnih nemira i nasilja, koji bi u velikoj meri mogli da ugroze mogućnost borbe protiv te bolesti.

Gutereš je, na prvom sastanku SB UN o pandemiji koronavirusa, pozvao to telo da se ujedini u borbi protiv te bolesti, uz ocenu da će njegovo angažovanje biti ključno za ublažavanje posledica pandemije po mir i bezbednost, prenosi AP.

Gutereš je dodao da bi "znak jedinstva i odlučnosti" SB UN mnogo značio "u ovo anksiozno vreme", prenosi Rojters.

Sastanak SB UN iza zatvorenih vrata bio je prvi sastanak tog tela posvećen pandemiji, posle kojeg je izdato kratko saopštenje u kojem se pruža podrška "svim naporima generalnog sekretara u vezi sa potencijalnim uticajem pandemije kovida 19 na zemlje pogođene sukobima i podseća na potrebu za jedinstvom i solidarnošću sa njima".

Gutereš, koji je 23. marta pozvao na primirje u svim sukobima širom sveta, rekao je da je kriza poremetila napore za rešenje sukoba na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

strana 1 od 530 idi na stranu