"Kina i Rusija koriste situaciju da povećaju svoju ulogu u svetu"

Predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borel smatra da Kina i Rusija koriste krizu izazvanu koronom da povećaju svoju geopolitičku ulogu u svetu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2020.

11:27

EPA-EFE/DAI KUROKAWA, arhiva

"Očigledno je da Kina i Rusija žele da povećaju svoj uticaj na globalnom nivou. Logično je da za to koriste sanitarnu krizu, koristeći sve svoje mogućnosti", rekao je on, a prenosi Sputnjik.

"Ta strategija je izgrađena na demonstraciji da su određeni politički sistemi efikasniji od naših (evropskih) u borbi protiv pandemije", zaključio je Borel u intervjuu za italijanski list "Republika".

Sa njegove tačke gledišta, "velike sile kao što su Kina, Rusija, uz pomoć medija, povećavaju efekat svoje pomoći, povećavajući svoju geopolitičku ulogu u svetu, uključujući za račun formiranja javnog mnjenja", prenosi Sputnjik.

Pri tome Borelj podseća da je EU pomogla Kini na vrhuncu epidemije u toj državi, a zatim Italiji, između ostalog, poslavši u Lombardiju misiju evropskih lekara koja je finansirana za račun EU.

On smatra da Brisel samo treba da "uspostavi bolju komunikaciju sa vladama".

Podsetimo, petnaest aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: