Italijanski premijer: EU bi mogla da propadne zbog epidemije

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da Evropska unija rizikuje da propadne kao projekat u krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.04.2020.

11:02

Italijanski premijer: EU bi mogla da propadne zbog epidemije
Foto: Epa/FILIPPO ATTILI/CHIGI PALACE PRES

On je za Bi-Bi-Si izjavio da EU mora da deluje na adekvatan i koordiniran način kako bi pomogla zemljama koje su najteže pogođene virusom.

U svom prvom intervjuu za britanske elektronske medije od kada je epidemija eksplodirala u Italiji pre sedam nedelja, Konte kaže da Evropska unija mora da se suoči sa izazovom onoga što naziva "najvećim testom od Drugog svetskog rata".

Govorio je kako Italija i neke druge zemlje EU pokušavaju da podstaknu štedljive članice bloka da izdaju takozvane "korona-obveznice", što podrazumeva podelu dugova, odnosno zajedničku otplatu.

Holandija se posebno protivila toj ideji, što je dovelo do sukoba ministara finansija evrozone.

Italijanski premijer je za Bi-Bi-Si rekao i da su se evropski lideri "suočili sa sastankom sa istorijom" koji ne bi smeli da propuste.

"Ako ne iskoristimo priliku da stavimo novi život u evropski projekat, rizik od neuspeha je realan."

Stopa zaraze u Italiji se usporava - najnoviji brojevi pokazuju da se broj pozitivnih na testu povećava u odnosu na prethodni dan za nešto više od 1 odsto, dok je pre dve nedelje porast iznosio sedam odsto.

I broj umrlih pokazuje znakove pada, od 919 u jednom danu pre dve nedelje na 542 smrtno stradala u poslednja 24 sata.

Međutim, Konte je upozorio da Italija ne smanjuje oprez, ali je dodao da se karantin uveden 9. marta može postepeno ublažavati.

"Moramo izabrati sektore koji mogu ponovo pokrenuti svoju aktivnost. Ako zdravstveni stručnjaci to potvrde, možda ćemo početi ublažavati neke mere već do kraja ovog meseca."

Nedavno istraživanje Demosa pokazalo je da je Konteov rejting porastao sa 46 na 71 odsto tokom suočavanja sa krizom izazvanom koronavirisom, ali kritičari tvrde da su ograničenja koja su preduzeta u prvim danima bila spora i neznatna.

U početku se odupirao pritiscima nekih političara u Lombardiji, severnom regionu koji je najteže pogođen, da brže nametne oštrije mere.

Kada je sredinom marta delegacija kineskog Crvenog krsta došla u Milano, mere koje su tada bile na snazi ocenjene su kao preblage.

"Vrativši se nazad, uradio bih isto. Mi imamo potpuno drugačiji sistem nego Kina. Za nas je bila kritična odluka da strogo ograničimo ustavne slobode i morali smo pažljivo da je razmotrimo. Da sam predložio karantin ili ograničenje ustavnih prava na početku, ljudi bi mislili da sam lud", rekao je Konte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: