Kurti: Savezništvo sa Amerikom je neraskidivo

Premijer tzv. Kosova tehničkom mandatu Aljbin Kurti izjavio je da je savezništvo Prištine i Vašingtona neraskidivo i duboko.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

On je rekao da veruje da SAD imaju potrebu za jakim Kosovom koje brani svoje interese.

"Savezništvo dve zemlje je neraskidivo i ne zavisi ni od vlada Kosova, ni od premijera, ni od predsednika. Veoma je duboko i tiče se istorije i geopolitike. Ali tiče se i zajedničkih vrednosti. Činjenica da možemo da kritikujemo jedni druge nije slabost", rekao je Kurti u telefonskom intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ocenio je da tzv. Kosovo jača kada poštuje sebe i gradi recipročne odnose sa ostalima, pre svega sa Srbijom, i dodao da ne veruje da slabo Kosovo doprinosi savezništvu s Vašingtonom.

Komentarišući navode da su njegovi stavovi od stupanja na dužnost premijera uglavnom bili bliži onima iz EU, nego iz SAD, uključujući pitanje recipročnih mera prema Srbiji, Kurti je kazao da se nije približio nekome, i da ne misli da je to neko uradio prema njemu.

"Ja sam dao obećanje gradjanima da ću taksu od 100 odsto zameniti reciprocitetom i to obećanje sam održao. Izrazio sam dobru volju tako što sam prvo uklonio taksu na sirovine iz Srbije. Verujem, medjutim, da je reciprocitet pravi način kao koncept jednakosti, tretiranja bez diskriminacije prema Srbiji, a i Srbije prema nama", naveo je Kurti.

Za situaciju na severu Kosova Kurti navodi da nikada nije bila "pod kontrolom kako treba i koliko treba, od oslobodjenja pa nadalje".

"Proglašenje nezavisnosti nije toliko promenilo stanje u proteklih 12 godina, i naša vlada koja nije napunila ni punih dva meseca kada je izglasano nepoverenje, ne može biti odgovorna za stanje koje smo zatekli", rekao je Kurti.

On je kazao da Srbija "aktivno deluje severno od Ibra", ali da ne veruje da ima "nekog većeg jačanja struktura Srbije od uobičajenog".

"Ne kažem da nema i odluka Srbije koje se delimično ponekad negde i sprovode, s obzirom da još uvek postoje strukture Srbije na Kosovu. Mi to ne možemo da promenimo za nekoliko nedelja, a pogotovo sada u vreme pandemije. Naprotiv, mi pokušavamo da se nezavisno od etničkih, regionalnih ili partijskih razlika ujedinimo sa svima na frontu protiv korona virusa", naveo je.

Kurti, čijoj je vladi kosovski parlament izgalasao nepoverenje 25. marta, rekao je da smatra da Kosovo treba da ide na nove izbore po okončanju pandemije i naveo da podrška njegovom pokretu Samoopredeljenje nikada nije bila veća.

"Mislim da bi bilo najbolje da se svi pridruže vladi u tehničkom mandatu i državnim mehanizmima u borbi protiv pandemije, a da čim prevazidjemo ovu zdravstvenu krizu, idemo na nove parlamentarne izbore", kazao je Kurti.

Naveo je da njegov pokret ima mnogo veću podršku danas nego u vreme formiranja vlade početkom februara i dodao da je podrška Samoopredeljenju "praktično udvostručena" od 6. oktobra, kada je ta stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima.

"Ne možemo da govorimo sada o budućim koalicijama kada još uvek nemamo raspisane izbore i pošto je moj koalicioni partner (Demokratski savez Kosova) napustio pravac naše vlade", rekao je Kurti.

Na pitanje kada će predsedniku Kosova Hašimu Tačiju dostaviti ime mandatara nove vlade, Kurti kaže da će mu odgovoriti "u odgovarajuće vreme", ali da "ne može da kaže da će to uraditi odmah".

"Predsednika nećemo ostaviti bez odgovora, ali isto tako nećemo ostaviti našu zemlju bez dobrog upravljanja u vreme pandemije korona virusa", naveo je Kurti za RSE.

Ponovio je da na Kosovu nema potrebe za uvodjenjem vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, jer "državni sistem nije kolabirao i mehanizmi, institucije i državni organi sprovode zadatke koje im je zadala vlada".

strana 1 od 78 idi na stranu