Bolnica na Sajmu iz ugla pacijenata VIDEO/FOTO

Privremena bolnica u Hali 1 Beogradskog sajma u kojoj se leče pacijenti sa lakšim simptomima oboljenja kovid 19, prema rečima pacijenata, funkcioniše dobro.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.04.2020.

23:07

Bolnica na Sajmu iz ugla pacijenata VIDEO/FOTO
FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ nr

Za njih je obezbeđena 24-časovna medicinska nega, smeštaj i hrana, kao i svakodnevno čuvanje objekta zahvaljujući Vojsci Srbije.

Glavni medicinski koordinator privremene bolnice na Beogradskom sajmu potpukovnik dr Veljko Milić, sa Klinike za urgentnu internu medicinu VMA, istakao je da se radi u tri smene po osam sati i da se u svakoj smeni nalazi po četiri lekara i po 10 do 12 medicinskih tehničara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je rekao, takvo brojno stanje će se menjati u skladu sa dinamikom kojom se Hala bude punila pacijentima i dodaje da je najbitniji prijem pacijenta, kao i da je većina onih koji boluju od hroničnih bolesti dužna da ponese svoju redovnu terapiju od kuće.

Milić kaže da se svakodnevno vrše vizite, oko 9.00 i 16.00 časova, gde se obilaze sve sobe i proverava zdravstveno stanje pacijenata, a svako pogoršanje zdravstvenog stanja se konstatuje i javlja koordinatoru.

Prema njegovim rečima, svaki pacijent dobija kućni red, kojeg treba da se pridržava, i dodaje da je najmlađi pacijent imao osam godina, a najstariji 72 godine.

Govoreći o proceduri, Milić ističe da pacijent koji je pozitivan na koronavirus mora do privremene bolnice na Sajmu da bude dovezen sanitetskim vozilom, na preporuku lekara koja je napisana na specijalističkom nalazu, odnosno otpusnoj listi, koju su kasnije lekari dužni da sprovedu.

On napominje da pacijente najviše interesuje kada će biti testiranje i dodaje da se testiranje za sada sprovodi u sedmodnevnim intervalima, koje je propisao Krizni štab.

Milić ističe da komplikovanijih slučajeva do sada nije bilo, kao ni zahteva da se neki pacijent iz Hale prebaci u neku ustanovu višeg nivoa zdravstvenog zbrinjavanja.

Volonter iz Beograda Dragan Simić je specijalizant koji je želeo da pomogne u borbi protiv koronavirusa i, kako je rekao, prva četiri sata smene pacijentima pomaže u Hali, od deljenja terapije, merenja temperature i pritiska do prijema novih pacijenata i otpuštanja onih kod kojih su se stekli uslovi za to.

Posle toga, kaže Simić, još četiri sata pomaže lekarima u koordiniranju i ostalim obavezama, dodajući da je strah prisutan, ali i da ga motiviše da se više trudi i pazi na sebe.

U privremenoj bolnici na Sajmu je već tri dana i Aleksandar Cvetković iz Jagodine, koji kaže da se najverovatnije inficirao u banci, ali i da se sada oseća dobro, napominjući da je vreme dobro organizovano i da ima dosta stvari za zanimaciju.

Cvetković, koji je izlečen u KBC Zemun, dodaje da je potpuno zdrav i da ne oseća nikakve simptome, ali da čeka dodatna testiranja, kako bi rezultat bio dva puta negativan.
Među pacijentima je i Metju Lidvek iz Čikaga, koji je u Srbiju došao radi posete porodici.

On je pre dve nedelje osetio simptome koji odgovaraju kovidu 19, pa je lečen na Infektivnoj klinici u Beogradu, gde je proveo sedam dana.

Lidvek ističe da je veoma zadovoljan negom tokom lečenja u Beogradu i da je medicinsko osoblje veoma dobro brinulo o njemu i dodaje da je na Sajmu hrana dobra, medicinska nega adekvatna i da ima uslova za odmor i zabavu.

Jedan od pacijenata na Sajmu Tair Zeković rekao je da se posle dva dana boravka već polako navikava na trenutnu situaciju, ističući da na Sajmu vladaju normalni odnosi, da je hrana ukusna, da kupatila rade i da ima tople vode.

Zeković naglašava da se pacijentima izlazi u susret, da se dva puta dnevno dezinfikuju sobe i da je sve u redu, ali i da mu nedostaje porodica.
FOTO:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ nr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: