Porodice zaraženih koronavirusom u Nišu moraće lično da dođu do bolnice da dobiju informacije

Klinički centar u Nišu uveo je novi protokol o obaveštavanju porodica o zdravstvenom stanju njihovih članova hospitalizovanih zbog koronavirusa.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.04.2020.

12:19

Porodice zaraženih koronavirusom u Nišu moraće lično da dođu do bolnice da dobiju informacije
Ilustracija: Deposit photos/vilevi

Svakoga dana u 13 sati zdravstveno osoblje KC Niš najbližim članovima porodice, ispred "čistih" ulaza u klinike koje zbrinjavaju pacijente sa virusom kovid 19, daje sve potrebne infomacije, saznaje agencija Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Medicinsko osoblje, kazalali su u KC Niš, po Zakonu o zaštiti prava pacijenata, a zbog potencijalnih zloupotreba, ne sme telefonom da informiše bilo koga o tome.

"Kada je reč o obaveštavanju porodica pacijenata koji su, nažalost, tokom hospitalnog lečenja preminuli, postoji strogo propisana procedura, koju je celokupno medicinsko osoblje dužno da poštuje, što i čini, pogotovo u trenutnoj, novonastaloj epidemiološkoj situaciji", istakli su nadležni u KC Niš.

Neretko se, međutim događa da pacijenti prilikom prijema na hospitalno lečenje daju pogrešne podatke za uspostavljanje kontakta s rodbinom, odnosno pogreš telefonski broj.

"U tim situacijama, na osnovu lične dokumentacije, odnosno adrese stanovanja, medicinsko osoblje traži asistenciju drugih nadležnih državnih organa, kako bi došli do kontakt-telefona članova porodice preminulog, mada se često događa i da pripadnici nadležne policijske uprave moraju lično da obaveste porodicu", naveli su u niškom Kliničkom centru.

Veći broj porodica čiji se najbliži leče u Kliničkom centru, međutim, žalilo se ovih dana na nemogućnost da dođu do informacija o njihovom zdravstvenom stanju, ističući da im je svaki kontakt onemogućen, jer obolelima nije dozvoljeno da ponesu mobilne telefone.

Ima i onih koji tvrde da su informaciju o tome da su članovi njihovih porodica preminuli dobili tek nakon dva, odnosno tri dana.

Nišlija čiji je brat ovih dana preminuo u niškom Kliničkom centru kaže da je porodica to saznala sa tri dana zakašnjenja.

"Moj brat je primljen na Infektivnu kliniku zbog koronavirusa i od momenta kada je prešao bolnički prag više ništa nismo mogli da saznamo o njemu", kazao je Nišlija agenciji Beta.

Porodica je, dodao je on, pokušavala da nešto sazna preko telefona, obilazili su svakog dana Infektivnu kliniku, ali i druge klinike u koje se smeštaju oboleli od koronavirusa, međutim, bezuspešno.

"Nekako smo uspeli da saznamo na koju kliniku je prebačen, a tamo smo doživeli šok. Rečeno nam je da je pacijent preminuo još pre tri dana", izjavio je Nišlija koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, obilazeći klinike u potrazi za bilo kakvom informacijom o bratu, on je sretao ljude koji su takođe obilazili klinike da saznaju kako su njihovi najbliži.

Institucija zaštitnika građana saopštila je juče da je prilikom kontrolnog postupka utvrđeno da je u Kliničkom centru Niš hospitalizovano 88 pacijenata sa potvrđenim prisustvom koronavirusa, a da su u zgradi ispunjeni uslovi za smeštaj pacijenata i to sanitarno-higijenski i epidemiološki, kao i uslovi brze i stalne komunikacije.

"Od rukovodstva Kliničkog centra Niš dobili smo pojašnjenje zbog čega pacijenti obolelim od korona virusa nije dozvoljeno da u bolničke sobe unesu mobilne telefone. Glavni razlog je taj što je po nalogu Instituta za javno zdravlje u takvim prostorijama neophodna stalna dezinfekcija svih predmeta, a to nije moguće sa telefonima, a poret toga, korišćenje mobilnih telefona može da ometa rad zdravstvenog osoblja", kazao je agenciji Beta zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Najavljeno je da će danas Odeljenje za hitno postupanje institucije zaštitnika građana danas kontrolisati uslove smeštaja u privremenoj bolnici u Hali "Čair" u Nišu, kako bi utvrdilo da li objekat ispunjava sve propisane uslove za smeštaj pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: