Kapetan Dragan posle 13 godina zatvora: U Hrvatskoj se maltretiraju Srbi, staću u odbranu na Kosovu i Metohiji

Beograd -- Nakon više od 13 godina provedenih u zatvoru Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan u intervjuu Tanjugu govori o hrvatskom procesu koji je iza njega.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/STRINGER
Foto: EPA-EFE/STRINGER

On je govorio i o planovima za budućnost i poručuje da je sve što je do sada radio - bila samo uvertira.

Namerava da ponovo aktivira Fond Kapetan Dragan, koji će, kako kaže, prvenstveno raditi za brojne Srbe koji se nalaze po zatvorima širom Hrvatske, ali ne samo za njih.

"Staćemo i u odbranu, ali i na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i u celoj dijaspori, jer se dosta Srba, bez ikakvih dokaza, samo na osnovu hrvatskih besmislenih i fingiranih poternica hapsi širom sveta i izručuje Hrvatskoj", rekao je Vasiljković.

On je ukazao da na ovom planu radi punih pet godina i da je do sada pronašao 63 Srbina, osuđena u Hrvatskoj bez ikakvih dokaza, na osnovu lažnih izjava hrvatskih svedoka.

Prema njegovim rečima, trenutno je u toku postupak ekstradicije jednog Srbina iz Švedske u Hrvatsku, koji, kako tvrdi Vasiljković, može očekivati da mu se dogodi isto što se dogodilo i njemu, da bude osuđen bez ikakvih dokaza na višegodišnju robiju.

"Dobra strana svega što se meni dogodilo je to da nema više nikakve dileme da je to što rade Hrvati – zločin, a da su Srbi žrtve", siguran je Vasiljković.

Pošto je iscrpio sva pravna sredstva na lokalnom nivou, najavio je da će sa svojim advokatima pokrenuti postupke protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Komitetom Ujedinjenih nacija, a možda, i pred Međunarodnim krivični sudom u Hagu.

Vasiljković Hrvate vidi kao srbomrsce, a neke od njih kao kukavice, koji zla prema Srbima pasivno posmatraju.

Ima, kako kaže, međutim i hrabrih ljudi i navodi primer jednog čuvara u zatvoru koji je ga je, kada je doživeo srčani udar, kaže, mimo svih bezbednosnih procedura, odvezao u bolnicu, gde su mu ugradili stent.

Upitan ko mu je prethodnih godina koje je proveo u zatvoru pružao podršku, on je izdvojio beogradskog advokata Dragana Palibrka, koji ga je redovno posećivao u zatvoru, pružao mu pravne savete i pomaže mu da sakupi arhivsku dokumentaciju za sudske postupke koje namerava da pokrene protiv Hrvatske.

Vasiljković je napomenuo da je uz njega od početka postupka bio i Savo Štrbac iz organizacije "Veritas", dok od države Srbije, kako je naveo, nije imao nikakvu podršku do pre godinu dana.

"Od pre godinu dana počela je intenzivna pomoć Srbije, naročito kroz razne kontakte sa ljudima iz srpske ambasade u Hrvatskoj", naveo je Vasiljković.

Zbog dobre organizacije za pomoć i drugim Srbima u zatvoru, Vasiljković kaže da je 23. maja prošle godine završio u samici u kojoj je, mimo svih zakonskih mogućnosti, bio do isteka kazne, 28. marta.

"Ni zbog čega ne možete biti više od 30 dana u izolaciji po zakonu i to tek posle procesa, a ja nisam imao proces", naveo je Vasiljković, koji zatvor u Lepoglavi poredi sa nacističkim logorom.

"U zatvoru se maltretiraju naročito Srbi"

Naveo je da u tom zatvoru na razne načine maltretiraju zatvorenike, naročito Srbe, kao i da im se ne dozvoljava da spavaju, jer ih noću bude na svaki sat.

Ukazao je da tamo ima i sprskih zatvorenika za koje Srbija nije nikad čula, pa je apelovao na srpske medije da se aktiviraju i izveštavaju o hrvatskim procesima protiv Srba.

Kaže da je po izlasku iz zatvora dovezen do granice, koju je prešao peške.

Vreme provodi u izolaciji u skladu sa merom za povratnike iz inostranstva, i kaže da savladava nove tehnologije koje je propustio tokom skoro 14 godina provedenih u pritvoru i u zatvoru.

Građanima Srbije je šaljivo poručio da se, ako im sada teško pada sedenje u kući, sete njega koji je bio poslednjih 10 meseci u samici.

Smatra da će moći da putuje po Evropi i pored mere zabrane ulaska u zemlje EU od 20 godina, koju mu je odredila Hrvatska prilikom proterivanja iz zemlje, nakon izlaska iz zatvora.

"Moji advokati su to proverili i ja mogu da putujem u Evropu i najavljujem da idem u Holandiju, a otići ću i u Švedsku i Švajcarsku čim se ovo stanje okonča", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu