"Pokušavamo da nadmudrimo virus"

"Pokušavamo da nadmudrimo virus, ali on bi iskoristio bilo kakvo opuštanje i našao put do neke osetljive osobe", kaže epidemilog Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: RTS
Podeli
FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr
FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Pročitajte još:


Policijski čas od petka do ponedeljka

Zamenica direktora Instituta "Batut" rekla je za RTS da epidemija ne može da traje večno i da se vidi kraj kroz nekoliko nedelja, ali da, međutim, uvek postoji ono "ali", jer situacija može brzo da se promeni.

Ona je rekla da pre mesec dana niko ne bi verovao ako bi se reklo da se ne gleda kao loš podatak da u jednom danu Srbija ima više od 200 zaraženih koronavirusom.

"Imajući u vidu šta se dešava u Evropi i da se tokom pete i šeste nedelje povećava broj, uspeli smo da to držimo na jednom platou za koji se nadamo da je vrh ove krive", istakla je zamenica direktora "Batuta".

"Vidimo kraj koji se broji u nekim nedeljima, ali... Uvek ima 'ali'. Mi pokušavamo da nadmudrimo virus, ali on bi iskoristio bilo kakvo opuštanje i našao put do neke osetljive osobe", istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Doktorka je istakla da nove mere zabrane kretanja ne treba posmatrati kao kaznu, već kao nešto što će spasiti živote.

Ona je dodala da su dosadašnji rezultati pokazali da se veliki broj građana ponaša odgovorno,a da su oni koji su širili zarazu to radili iz neznanja.

Kisić Tepavčević je kao glavni istakla to što je vreme boravka u bolnici prilično dugo – oko tri nedelje.

"Nemamo tu jednaku dinamiku otpuštanja i prijema, stalno nalazimo nove kapacitete. Broj pacijanata na respiratorima je preko 100, to su ljudi kojima je život ugrožen. Ako se ukaže potreba da moramo da imamo nove kapacitete, to ne može od danas do sutra, moramo da budemo spremni. Privremene bolnice u našim gradovima, gde su pacijenti sa najlaškim formama bolesti ili čekaju negativne rezultate za otpust, rasterećuju kapacitete za one pacijente sa težim oblicima bolesti", zaključila je Darija Kisić Tepavčević u razgovoru za RTS.

strana 1 od 179 idi na stranu