Nemačka će primiti 50 maloletnih migranata iz Grčke

Nemačka planira da primi do 50 maloletnih migranata bez pratnje, koji borave u prenaseljenim izbegličkim kampovima u Grčkoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/ FEHIM DEMIR, arhiva
Ilustracija: EPA/ FEHIM DEMIR, arhiva

Dok je Luksemburg pristao da prihvati 12, saopštili su danas vladini zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer predložiće sutra kabinetu plan da se deca dovedu u Nemačku i preporučiti da "premeštanje počne sledeće nedelje, ako je mogucće", navodi se u izjavi njegovog ministarstva, prenosi AP.

Očekuje se i da će 12 maloletnika biti prebačeno iz grčkih kampova u Luksemburg narednih dana, saopštila je grčka vlada, izrazivši zahvalnost toj maloj evropskoj zemlji.

Premeštanje će biti ostvareno "uprkos teškim okolnostima pandemije i stvoriće pozitivan primer ostalim evropskim partnerima", rekao je Jorgos Kumucakos, zamenik grčkog ministra za migracije i ministar za azil.

Više od 42.000 ljudi trenutno živi u pretrpanim kampovima na grčkim ostrvima, uključujući oko 5.500 maloletnika bez pratnje. Oko 10 odsto njih je mlađe od 14 godina, navodi policijska agencija Evropol.

Evropska unija je 13. marta saopštila da se grupa zemalja članica složila da primi najmanje 1.600 dece koja su stigla u Grčku putujući bez roditelja. Ali ograničenja koja su članice EU usvojile da bi usporile širenje korona virusa, zakomplikovala su početak primene sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu