"Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno"

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav tzv. Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Petrit Prenaj/ arhiva
EPA-EFE/ Petrit Prenaj/ arhiva

To je, kako kaže, potvrđeno odlukom Ustavnog suda.

Tači je u intervjuu za Top čenel podsetio da je tražio da se proglasi vanredno stanje na Kosovu zbog situacije sa koronavirusom.

"Na sastanku Odbora za nacionalnu bezbednost svi su bili za, dok je Kurti bez nelagode rekao da je situacija normalna i da nema potrebe da se proglašava vanredno stanje", istakao je Tači.

Prema sopstvenoj tvrdnji, u potpunosti je delovao u okviru Ustava tzv. Kosova i zakona privremenih institucija na Kosovu.

"Policijski čas koji je vlada donela kao odluku je trebalo da donese Skupština Kosova, a ne samo kosovska vlada. Kurti je razrešeni premijer. Kurti je ozbiljan prekršilac Ustava Kosova, što je potvrdio i Ustavni sud", poručio je Tači, prenosi Kosovo onlajn.

Naglasio je da je Kurti bio nepripremljen i tvrdoglav kada je on zatražio da se proglasi vanredno stanje.

"Lideri političkih stranaka na Kosovu preporučili su meni kao predsedniku da se obratim Skupštini Kosova da se proglasi vanredno stanje", ukazao je Tači.

Kako je naveo, zatražio je konsultaciju sa premijerom i nakon tog savetovanja zatražio da se održi sastanak Saveta za bezbednost.

"Na tom sastanku video sam strah, paranoju i zaveru Kurtija. Video sam njegovu tvrdoglavost, nepripremljenost za novu situaciju, premijer je krenuo antiustavnim pravcem objavljujući policijski čas", rekao je Tači.

Predsednik privremenih kosovskih institucija je, između ostalog, u ovom intervjuu kritikovao vladu, nazivajući je neodgovornom u suoačavanju sa olujom nakon pandemije na Kosovu.

strana 1 od 78 idi na stranu