"Kada su plasirane netačne informacije, dosta je to naše snage potrošilo. Nepotrebno je otežan rad lekara"

Dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da je iznošenje neistinitih informacija nepotrebno otežalo rad lekara

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2020.

21:45

Reuters/Fedja Grulovic

Podseća da su informacije o navodno lošem stanju u KC Vojvodina apsolutno netačne, što su institucije odmah i dokazale.

Na pitanje novinara, na redovnoj konferenciji za medije povodom koronavirusa u Srbiji, da li u situaciji u kojoj lekari spasavaju živote neproverene informacije otežavaju njihov rad, Kisić Tepavčević odgovara potvrdno.

"Često imamo i druge predstavnike, pokrajinskog sekretara kad je u pitanju ovaj deo naše zemlje, i nikada nas niko ništa nije pitao. A onda kada su plasirane netačne informacije, videli smo kakvog je to imalo odjeka. Dosta je to naše snage potrošilo. Brzo se otkrila istina, to je sve lako proverljivo. To je određenom broju osoba potrošilo nekoliko sati, da se odlazi, pokazuje, da se vidi stanje. To je bespotrebno, da sad usmeravamo snage na dokazivanje da je neko izneo informacije koje apsolutno nisu tačne", navela je ona.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da svaka vest mora da se proveri.

"Drugo je pitanje da li su vesti koje prenose tačne ili nisu, u zavisnosti od izvora od koga prenose informacije. Zaštita izvora je neki vaš kodeks koji ja mogu da prihvatim, ali nekad može da prouzrokuje kratkotrajnu štetu. Svaka vest koja se dobije od medija odmah se proverava, to je sigurno" naveo je epidemiolog.

Podsetimo, pre nekoliko dana privedena je i ubrzo puštena na slobodu novinarka Ana Lalić zbog, kako je rečeno, širenja panike u vezi sa navodnim nestašicama koje vladaju u KC Vojvodina.

Ona je napisala da ta ustanova nema neophodnu opremu za rad sa zaraženim pacijentima, ali su ti navodi demantovani, a velika količina medicinske opreme stigla je u tu medicinsku ustanovu iz Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: