Čudan razvoj događaja ili zataškavanje istine o stanju Džonsona?

Ponovljena negiranja da je pogoršano stanje premijera Velike Britanije i više nego očigledno - od večeras su pred preispitavanjem britanske javnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2020.

23:20

Čudan razvoj događaja ili zataškavanje istine o stanju Džonsona?
Džonson je izašao da tapše medicinskim radnicima EPA-EFE/PIPPA FOWLES / DOWNING STREET

Prve naznake da je Borisu Džonsonu lošije nego što tvrde njegovi saradnici i on pokazale su se u četvrtak ujutru, piše Gardijan.

Izvor medija sugerisao je vrlo specifično: spreman je krevet u Bolnici Sveti Tomas za premijera, čije se stanje pogoršalo tokom izolacije prethodnih sedam dana u Dauning stritu.

Nije trebalo dugo da se prošire glasine.

Član parlamenta iz Konzervativne partije čuo je sličnu priču, ovog puta sugerišući da je Džonson već primljen u bolnicu i to dojavio Gardijanu.

U odgovoru listu pomoćnici Džonsona bili su nedvosmisleni. Njegovo stanje se nije pogoršalo, imao je i dalje blage simptome i nadao se da će raditi tokom izolacije, kao i da nije primljen u bolnicu.

Kada je u ponedeljak uveče iskrslo da je, suprotno uveravanjima, situacija postala lošija i da je primljen na intenzivnu negu, negiranja su dovedena u pitanje.

Džonson (55) je proveo nedelju dana od kada se pokazao pozitivan na koronavirus u Dauning stritu, dok je njegova trudna verenica Keri Sajmonds, kojoj takođe nije dobro, postala veoma zabrinuta za njegovo zdravlje.

Premijer se nadao da će držati svoj period izolacije na minimumu, pokušavajući da upravlja državom preko video-poziva i mejla, i dalje uz kašalj i stanje koje se nije poboljšavalo.

U međuvremenu raspoloženje vlasti bilo je lošije zbog teške borbe da dostignu cilj 10.000 testova na koronavirus dnevno, čak uveravajući da će bolesni premijer lično da se pozabavi ovim pitanjem.

I Džonsonov ključni savetnik Dominik Kamings bio je u izolaciji, a onda i ministar zdravlja Met Henkok.

U četvrtak po podne, nakon što su odbacili glasine o Bolnici Sveti Tomas u Londonu, Dauning strit je ipak sugerisao da se Džonson neće vratiti na posao u petak kao što je planirao jer mu je i dalje povišena temperatura.

Kašalj nije spominjan, ali je portparol premijera rekao u dnevnom izveštaju za novinare da će se Džonson vratiti na posao sledećeg dana ukoliko mu spadne temperatura.

To veče u 20 sati, uprkos izolaciji, Džonson je izašao na vrata kako bi aplaudirao medicinskim radnicima. Ni to nije bilo dovoljno da raščisti glasine: Sveti Tomas bio je u pripravnosti zbog Džonsona, kome se stanje pogoršalo, rekao je prvi izvor lista, ali Dauning strit je to negirao.

U petak po podne situacija je počela da se razotkriva. Zapušten, sa "peskom" u glasu i očigledno bolestan, Džonson je objavio video-snimak u kom je rekao: "Osećam se bolje" i nastavio da ne može da se vrati na posao jer i dalje ima temperaturu.

U subotu je pozvao novoizabranog lidera Kira Stramera na brifing sledeće nedelje o krizi, ali očigledno da je njegovo zdravlje u nedelju preokrenulo situaciju. Oko 19.30 sati te večeri Džonson je hitno prevezen kolima u bolnicu.

Nešto pre 20.30 sati u ponedeljak sledeća vest je bila: primljen je na intenzivnu negu.

Više izvora navelo je da je Džonsonu bio potreban kiseonik, da bi mu pomogao oko disanja, a i to je negirao Dauning strit, i ranije demantovao ruske medije - da je "premijer priključen na respirator je dezinformacija".

Poznanici Keri Sajmonds rekli su da zabrinuta zove prijatelje.

U ponedeljak uveče, na redovnoj konferenciji za medije, skoro 24 sata nakon što je Džonson primljen u bolnicu, dat je i dopunski detalj. Ministar spoljnih poslova Dominik Rab, koji će privremeno preuzeti poslove Džonsona, ponovio je da je noć za Džonsona bila u redu i da je Džonson dobro raspoložen.

Pojedini konzervativci su zabrinuti da će izbegavanje izveštavanja Dauning strita o zdravlju premijera podriti poverenje u izrečeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: