SZO: Loša ideja da se ukinu sve restrikcije istovremeno

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije rekao je danas da države koje planiraju da prekinu svoje mere izolacije stanovništva treba da to rade postepeno.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 06.04.2020.

20:47

SZO: Loša ideja da se ukinu sve restrikcije istovremeno
Ilustracija: Getty images/ Justin Sullivan

Preporučio je da to rade u fazama, da ne ukidaju sve restrikcije istovremeno.

Direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan rekao je da mere izolacije uvedene u mnogim zemljama obuhvataju zatvaranje škola, radnih mesta, društvenih skupova na javnom mestu i okupljanja u parkovima.

"Verovatno bi bila loša ideja da se ukinu sve restrikcije istovremeno", rekao je Rajan.

On je rekao da države ne treba da izlaze iz izolacije, a da prethodno nemaju plan kako će zadržati širenje bolesti kovid 19 na nivou koji može da se kontroliše.

"Izolacija smanjuje širenje bolesti. Kada se izolacija ukine, morate imati alternativne metode da zaustavite infekciju", rekao je Rajan.

Po njegovim rečima, države treba da imaju ustanovljene sisteme da detektuju slučajeve zaraze, prate kontakte, stave u karantin slučajeve koji su sumnjivi i da široko testiraju stanovništvo na tu bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: