Sirija odlaže oslobađanje zatvorenika, uprkos koroni

Sirija odlaže oslobađanje zatvorenika u okviru amnestije koju je proglasio predsednik Bašar el-Asad.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ eltoro69
Ilustracija: Depositphotos/ eltoro69

Amnestiju je proglasio strahujući od masovnih infekcija ako se novi koronavirus proširi u prenatrpanim zatvorima, saopštile su danas grupe za zaštitu ljudskih prava.

Vlada u Damasku saopštila je da u zemlji postoji samo 19 slučajeva koronavirusa i dva smrtna slučaja, ali s obzirom na to da je zdravstveni sistem uništen građanskim ratom koji traje decenijama, Sirija se boji da neće moći da obuzda koronavirus, preneo je Rojters.

Prošle sedmice izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Geir Pedersen ukazao na rizik od kovida19 u zatvorima i pozvao na brzo oslobađanje zatvorenika.

Amnestija koju je Asad proglasio 22. marta proširila je područje zločina obuhvaćenih amnestijom objavljenom prošlog septembra.

Grupe za ljudska prava su, međutim, saopštile da je samo nekoliko stotina ljudi, zatvorenih zbog uobičajenih krivičnih dela do sada pušteno na slobodu i pozvale Damask da sledi primer drugih država, uključujući bliskog saveznika Iran, koji je oslobodio na desetine hiljada zatvorenika kako je počela pandemija virusa.

"U sirijskim zatvorima i pritvorskim centrima kovid-19 bi mogao brzo da se raširi zbog loših sanitarnih uslova, nedostatka pristupa čistoj vodi i prenatrpanosti", izjavila je Lin Malouf, direktorka za istraživanje Bliskog istoka Amnesti internešenala.

Sirijski državni mediji nisu izvestili koliko je zatvorenika pušteno iz zatvora, ali su sudije navele da je cilj da se smanji njihov broj.

Siirjska mreža za ljudska prava je navela da su oni koji su oslobođeni bili u zatvoru zbog krijumčarenja i falsifikovanja.

strana 1 od 530 idi na stranu