Predsedništvo BiH traži postavljanje karantina na svim graničnim prelazima

Predsedništvo BiH zatražilo je danas od Saveta ministara da, u roku od 24 časa, postavi karantine na svim graničnim prelazima za putnike.

Izvor: Beta
Podeli

Predsedništvo je tražilo da se to uradi u saradnji sa entitetskim vlastima i vlastima Distrikta Brčko.

Osim toga, traženo je i preispitivanje budžeta BIH

"Ukoliko se to ne uradi, Predsedništvo BiH traži da se zatvore svi granični prelazi za protok ljudi na kojima nisu uspostavljeni karantini", saopšteno je posle sednice.

Od Saveta ministara je još zatraženo da se, u saradnji sa entitetskim vlastima i vlastima Distrikta Brčko, u lokalnim zajednicama takodje u roku od 24 časa postave karantine za sve koji iz inostranstva dolaze u BiH.

Karantini su do sada postavljeni na osam graničnih prelaza BiH.

Predsedništvo BiH je pozdravilo aktivnosti Saveta ministara BiH na zaključenju medjunarodnih finansijskih aranžmana, predlažući Savetu da s medjunarodnim institucijama počne pregovore o moratorijumu ili odlaganju obaveza na osnovu kredita za ovu godinu.

Predsedništvo BiH je danas obavilo konsultacije sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom o Nacrtu zakona o budžetu institucija i medjunarodnim obavezama BiH za ovu godinu.

"Predsedništvo BiH traži od Saveta ministara BiH da ponovo razmotri Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i medjunarodnim obavezama BiH za 2020. godinu, kojim će se omogućiti neometano funkcionisanje institucija na državnom nivou i realizacija njihovih ustavnih i zakonskih obaveza, uzimajući u obzir vanredne okolnosti koje su nastupile nakon prvobitne izrade Nacrta budžeta za 2020. godinu", saopšteno je iz Predsedništva.

Predsedništvo je zatražilo da mu se novi Nacrt budžeta dostavi najkasnije do 31. maja 2020. godine.

Ocenjeno je da novi Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i medjunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu treba prilagoditi situaciji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, tako što će se predvideti uštede na strani rashoda, poštujući okvir budžeta institucija BiH, dogovoren na sjednici Fiskalnog vijeća 27. decembra 2019. godine.

"Po mogućnosti, tako osigurana sredstva treba predložiti u posebnu stavku, kojom bi se pomoglo u otklanjanju ekonomskih šteta nastalih uslijed pandemije", saopšteno je iz Predsedništva BiH.

strana 1 od 146 idi na stranu