Poverenik: Podaci o ličnosti zaraženih ne smeju biti javni VIDEO

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da podaci o ličnosti zaraženih ne smeju biti javni.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.04.2020.

12:55

Poverenik: Podaci o ličnosti zaraženih ne smeju biti javni VIDEO
Screenshot/TV Prva

Marinović je za Prvu televiziju rekao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali je dodao da se mora voditi računa o čuvanju privatnosti.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici su u obavezi da podatke o pacijentima razmenjuju između sebe, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama, ali da ti podaci ne smeju izaći iz okvira te struke.

Marinović je podsetio da je reagovao na objavljivanje podataka o ličnosti "nultog pacijenta" u medijima.

"To su osnovne moralne norme. On će ozdraviti i ovo će sve proći i pacijent treba da nastavi redovan život", naveo je poverenik i dodao da "treba misliti o tome pre nego što se podaci objave".

On je kazao da je apelovao na poslodavce da ne iznose podatke o zaraženima, navodeći da je bitno da zaraženi ne dolaze na posao, kao i da ostali zaposleni budu upućeni da je "neko od kolega zaražen", ali ne i podatke o ličnosti.

Marinović je naveo da su građanima i za vreme vanrednog stanja dostupne sve informacije kao i do sada, ali je dodao "nema neposrednog kontakta" sa građanima, već se komunikacija odvija putem mejla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: