Kisićeva: Efekti preduzetih mera za pet do sedam dana VIDEO

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da bi efekti mera, uključujući i produžetak policijskog časa tokom vikenda, mogli da budu vidljivi za pet do sedam dana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.04.2020.

11:33

Kisićeva: Efekti preduzetih mera za pet do sedam dana VIDEO
Screenshot/TV Prva

Ona je za TV Prvu rekla i to da bi, da nisu sprovedene preventivne mere, broj obolelih bio znatno veći.

Istakla je da je važno da se spreči masovnije obolevanje medicinskih radnika u zdravstvenim ustanovama, odnosno da je potreban maksimalan stepen nadzora i predostrožnosti kada je u pitanju kontrola širenja ove infekcije u bolničkim uslovima.

Ona je rekla da su sve mere preduzete u tim ustanovama do sada za pohvalu i da su imale za cilj sprečavanje širenja infekcije.

Dr Kisić Tepavčević je rekla da je u drugim zemljama, poput Italije i Španije, veliki porast obolelih usledio posle četvrte, pete ili šeste nedelje.

Posledice i efekte onoga što sada radimo i mera tokom vikenda videćemo za pet do sedam dana, rekla je ona i dodala da je primetno da je većina građana shvatila ulogu i odgovorno se ponela.

"Ovo jeste period kada se očekivao porast obolelih, a treba imati u vidu da ima dosta asimptomatskih nosilaca, a to koliko će da se širi zavisi od svih nas i toga da li ćemo poštovati mere“, rekla je ona.

Kisić Tepavčevićeva je navela da je u Srbiji učestalost obolevanja 10 do 12 puta manja u odnosu na druge zemlje, ali da je činjenica da smo mogli da sprečimo i ove slučajeve.

Rekla je da imamo skoro 2.000 potvrđenih rezervoara infekcije i pet do 10 puta više asimptomatskih nosilaca, te da se do sada pokazalo da je obolevanje kod dece prošlo ili bez ikakvih propratnih simptoma ili sa blagim oblicima kliničkog ispoljavanja.

Međutim, bez obzira na to, deca i svi koji nemaju simptome a imaju koronavirus mogu da šire infekciju oko sebe, dodala je Kisićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: