"U EU solidarnost je zarazna i njen temelj"

Predsednica EK Ursula fon der Lajen kaže da Evropa, iako donekle nespremna na početku krize COVID19, zahvaljujući solidarnosti danas stoji čvrsto na nogama.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.04.2020.

17:25

EPA-EFE/FRANCOIS LENOIR / POOL

”Ta solidarnost je zarazna i temelj je naše Unije. Zahvaljujući njoj, prava se Evropa vratila u igru: Evropa koja sarađuje u ostvarenju onoga što niko od nas ne bi mogao ostvariti sam”, poručila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je u svom autorskom tesktu objavljenom u medijima širom EU ocenila da se poslednjih nedelja svet okrenuo naglavačke.

Ona ocejuje da su pandemija COVID19 i kriza ”neviđenih razmera i brzine” Evropu u početku zatekli relativno nespremnu i da se još uvek osećaju posledice ”kasnog starta”.

”Poslednjih smo nedelja preduzimali samo mere koje bi donedavno bile nezamislive. Pravila o državnoj pomoći učinili smo fleksibilnijima nego ikad kako bi velika i mala preduzeća mogla dobiti potrebnu podršku. Popustili smo bužetska pravila kako bi nacionalna sredstva i sredstva EU mogla brzo doći do onih kojima su potrebna. To je institucijama EU-a i državama članicama omogućilo da stave na raspolaganje 2,8 biliona evra za borbu protiv krize, što je najveći takav iznos u svetu”, navodi fon der Lajen.

Predsednica EK kaže da je EU u cilju borbe za spašavanje života ljudi na raspolaganje stavila sva preostali novac iz trenutnog budžeta

”To je dokaz da u ovoj krizi nisu prihvatljive polovične mere, čak ni u narednim godinama u kojima ćemo nastojati izbaviti privredu iz krize. Za to će nam biti potrebna velika ulaganja u obliku svojevrsnog Maršalovog plana za Evropu”, ocejuje fon der Lajen.

Dodaje da bi tzv. Maršalov plan pomogao u izgradnji ”modernije, održivije i otpornije” Evrope koja može pobediti svaku krizu, a da su bilioni i milijarde koji se sada troše zapravo ulaganje u budućnost i da će uključiti nekoliko generacija.

”Iz tog se razloga sredstva iz našeg sledećeg bužeta moraju ulagati na pametan i održiv način kako bi očuvati ono što nam je dragoceno i obnovili osećaj zajedništva evropskih naroda”, navodi fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen u svom autorskom tekstu nabraja i primere međusobne solidarnosti zemlja članica, od toga da poljski lekari odlaze u Italiju, Česi šalju zaštitne maske Španiji, Bugari zaštitnu opremu Austrijancima do toga da Nemci preuzimaju pacijente iz Italije, a svi zajedno vraćaju kućama građane EU koje je pandemija COVID19 zatekla van Evrope.

”Svakim od tih dela solidarnosti Evropa se pomalo izdiže iz krize i ne sumnjam da će se uskoro potpuno osloniti na noge. Zajedničkim snagama”, zaključila je fon der Lajen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: