Italija priprema mere za "drugu fazu" epidemije

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca izneo je danas planove za šire testiranje.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2020.

16:29

Italija priprema mere za
Ilustracija: GettyImages/ Justin Sullivan

Kao i unapređenje zdravstvenih usluga kao deo paketa mera koje bi usledile nakon ublažavanja mera za borbu protiv korona virusa u toj zemlji.

Speranca je rekao da je prerano reći kada cće Italija biti u stanju da ukine mere nametnute širom zemlje 9. marta, kada je postala prva zemlja u Evropi koja je uvela opšti karantin da bi usporila širenje virusa, prenosi Rojters.

Sa više od 15.000 mrtvih, Italija ima najveći broj smrtnih slučajeva na svetu, koji čini skoro četvrtinu svih smrtnih slučajeva na globalnom nivou. Ali vlada se takođe bori sa ekonomskom devastacijom uzrokovanom iznenadnim zaustavljanjem poslovanja širom zemlje.

"Predstoje nam teški meseci. Naš zadatak je da stvorimo uslove za život sa virusom," bar dok se ne razvije vakcina, rekao je ministar za list "Republika", dodajucći da bi neke mere društvenog distanciranja morale ostati na snazi.

Najmanji svakodnevni porast smrtnih slučajeva od Kovid-19 tokom skoro dve nedelje u subotu i prvi pad broja pacijenata na intenzivnoj nezi ulivali su nadu da je epidemija možda dostigla vrhunac u Italiji i usmerili pažnju na sledecću fazu krize. Strogo ograničavanje kretanje ljudi i zamrzavanje svih manje bitnih ekonomskih aktivnosti, službeno će trajati najmanje do 13. aprila, ali se očekuje da se produži.

"Ako nismo strogi, rizikujemo da odbacimo sve napore koje smo uložili", rekla je Speranca za dnevni list Koriere dela Sera. On je izneo set mera za "drugu fazu" epidemije, koja uključuje povratak svakodnevnim aktivnostima uz poštovanje mera distanciranja, nošenje zaštitne opreme, kao i brže i delotvornije otkrivanje pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi uz pomoć tehnologije, dok mreža bolnica namenjenih samo za lečenje Kovid-19 biti uspostavljena širom zemlje.

"Dok se vakcina ne distribuira, ne možemo isključiti novi talas virusa", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: