Kon: Ne držimo konce u svojim rukama VIDEO

Epidemiolog dr Kon gostujući u jutarnjem programu Tv Prve kaže da se ove i sledeće nedelje očekuje vrhunac epidemije.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2020.

09:40

Kon: Ne držimo konce u svojim rukama VIDEO
Foto: TV Prva, screenshot

"Mi i dalje očekujemo da će vrhunac epidemije biti ove i naredne nedelje", navodi dr Kon i kaže da će se nakon toga videti rezultati mera.

"Mi smo 19. dan u vanrednim mera, to se i odražava jer nemamo nagli porast, da nismo uveli mere nagli porast bibio u 4. nedelji."

On je naveo da sada ne držimo konce u svojim rukama, jer ne može da se prati ko je od koga zaražen.

"Normalno, od tih slučajeva se istražuju kontakti i sprečava se da dalje prekose. Sad smo blizu toga da sve zavisi od toga koliko imamo kontakata. Ukoliko ih sprečimo teoretska mogućnost opstajanja virusa je značajno smanjena", navodi.

"Svi očekuju kraj, a ovo je najava za potrebom gvozdene dispiline", objašnjava.

Mi se sad već nalazimo na preko 300, a imali smo ranije oko 100 zaraženih - zato je sada situacija da se razmišlja o uvođednju policijskog časa od 24 sata.

"Mi čekamo da vidim rezultate svake mere. Zabrana kretanja tokom vikenda daće rezultate za sedam dana", kaže on.

"Ja ne prikrivam ništa, ali da neko očekuje da na sva pitanja imam odgovor - nije realno", kaže dr Kon i navodi da o zdravstvenoj bezbednosti piča od 2006. godine.

"Tada je bilo pitanje pričijeg gripa"

Sada kada imamo mere iz oblasti javnog zdravlja i svako ko te mere ne poštuje - on ugrožava javno zdravlje, smatra dr Kon.

Dodaje da je i dalje umereni optimista.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: