Kuba: SAD su nam blokirale pomoć

Kubanski zvaničnici saopštili su da je isporuka pomoći za suzbijanje epidemije koronavirusa koju je poslao Džek Ma, najbogatiji čovek u Aziji, blokirana.

Izvor: B92

Petak, 03.04.2020.

21:03

Kuba: SAD su nam blokirale pomoć
Ilustracija: Getty images/Chip Somodevilla/Staff

Oni su izjavili da je to zbog američkog embarga koji je na snazi šest decenija.

Kubanski ambasador u Kini Karlos Pereira naveo je na svom blogu da je fondacija Džeka Ma u martu pokušala da pošalje Kubi 100.000 zaštitnih maski i testove za dijagnostikovanje koronavirusa, kao i respiratore i rukavice.

Kuba je jedna od 24 zemlje gde je trebalo da stigne pomoć kineskog biznismena koji je poslao sličnu podršku zemljama širom sveta uključujući SAD.

Kubanski zvaničnici navode da je kompanija Avijanka erlajns odbila da preveze pomoć Kubi jerje njen glavni akcionar američka firma koja mora da poštuje trgovinske sankcije SAD protiv Kube.

Od embarga su izuzeti hrana i medicinska pomoć, ali kompanije zbog rizika često strahuju da prevoze i takvu robu.

Na Kubi je zdravstvena nega besplatna i u zemlji od 11 miliona stanovnika ima 95.000 medicinskih radnika, ali u bolnicama nema mnogo opreme i testova, koji su dostupni u razvijenim zemljama, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: