Blokirana ruska rezolucija u UN

SAD, EU, VB, Ukrajina i Gruzija nisu dozvolile Generalnoj skupštini UN da usvoji nacrt ruske rezolucije, saopštila je ruska misija u svetskoj organizaciji.

Izvor: B92

Petak, 03.04.2020.

16:41

Blokirana ruska rezolucija u UN
Gettyimages/Spencer Platt Staff

U ruskoj Rezoluciji se poziva na ukudanje jednostranih sankcija koje onemogućavaju zemljama da se bore protiv pandemije virusa korona, prenosi "Sputnjik".

Rusija je prethodno predložila Generalnoj skupštini da usvoji Deklaraciju o solidarnosti u borbi protiv koronavirusa.

U tom dokumentu se ističe glavna ulogu Svetske zdravstvene organizacije u borbi protiv pandemije.

Tekstom dokumenta predviđeno je da države sarađuju među sobom i sa SZO u sklopu napora da se osmisle načini borbe protiv širenja KOVID-19 i lečenja te bolesti.

Takođe, pozivaju se države da pomognu onim zemljama koje su pretrpele najveće žrtve i štetu od virusa korona, uključujući zemlje u razvoju, kao i da se odustane od trgovinskih ratova i primene jednostranih sankcija usvojenim u UN.

Uz Rusiju na dokumentu je radilo još 28 zemalja-članica svetske organizacije.

„Nije bilo konsenzusa o dokumentu koji smo predložili. Tome su se usprotivili Ukrajina, Gruzija, Velika Britanija, SAD i EU. Žalimo što jedna manja grupa država – apologeta politike sankcija – nije uspela da pokaže spremnost da se odazove pozivu generalnog sekretara UN i da se odrekne svojih ispolitizovanih pristupa i interesa“, navodi se u komentaru ruske misije.

Kao posledica toga, odgovor globalnog i solidarnog sveta na novu pandemiju će biti mnogo složeniji, dodaje se.

„Može da nastrada veliki broj ljudi, pre svega u zemljama u razvoju“, ističu u ruskoj misiji i dodaju da bi zvanična Moskva volela da vidi u pisanoj formi koja je to logika i koji su to argumenti za blokiranje nacrta Deklaracije.

Takođe se ukazuje da su argumenti Ukrajine u Gruzije kao i obično nadmeni i ispolitizovani i nisu razumljivi za većinu država-članica. Bez obzira na ovakav ishod, Rusija će nastaviti koordinisanu saradnju sa istomišljenicima po ovom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: