Krao dok je kršio izolaciju, tužilac traži 5 godina zatvora

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas sudu optužne predloge protiv tri osobe zbog kršenja mere samoizolacije nakon povratka iz inostranstva.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.04.2020.

09:26

Krao dok je kršio izolaciju, tužilac traži 5 godina zatvora
Ilustracija: Depositphotos/ stevanovicigor

Predloženo je da ih sud osudi na zatvorske kazne.

Za dvojicu optuženih D. Š. i B. M. tužilaštvo je zbog krivčnog dela - nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije tražilo maksimalne zatvotske kazne za to delo od po tri godine zatvora, a za trećeg čak pet godina zatvora, jer je pored pomenutog, okrivljen i za krivično delo krađa.

Naime, J. Ž. je zatečen u i uhapšen prilikom krađe dok je kršio samoizolaciju, kažu za Tanjug u tom tužilaštvu.

Tužilaštvo navodi da je svim optuženima nakon ulaska u Srbiju saopšteno da su u obavezi da budu u samoizolaciji od 14 odnosno 28 dana, ali su tu obavezu prekršili jer su bili van svojih stanova, koje nisu smeli da napuštaju.

Optuženima je, nakon hapšenja, na predlog tužilaštva, sud odredio pritvor do 30 dana, a u dokaznom postupku tužilaštvo je od Ministarstva zdravlja pribavilo dokaze da su okrivljeni prilikom ulaska u Srbiju bili obavešteni da određeni vremenski period moraju da provedu u izolaciji.

Javni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Ljubomir Ðorđević poručio je da tužilaštvo nastavlja da sa maksimalnom odgovornošću ispunjava uputstva Republičkog javnog tužilaštva tako što na dežurstvima, pored tekućih obaveza i rada na hitnim predmetima (krivična dela nasilje u porodici, razbojništvo, krađe i dr.), maksimalnu pažnju poklanja procesuiranju lica koja su izvršila krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, u cilju generalne prevencije i zaštite građana od širenja epidemije.

“Ono što posebno ističem je zalaganje, rad i odgovornost zamenika javnog tužioca i svih zaposlenih u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao i saradnja na visokom nivou sa predstavnicima MUP-a i drugim organima, kao što je komunalna milicija”, rekao je Ðorđević Tanjugu.

On je ponovio apel građanima da maksimalno poštuju odluke Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, kao i gradskih organa jer je to, kako ističe, u interesu svih građana Republike Srbije.

U suprotnom će, kako kaže, tužilaštvo postupati kao u pretnodnih tri predmeta, kada su u pitanju izvršioci krivičnih dela nepoštovanja propisa u vreme pandemije, širenja zaraze i teškog dela protiv zdravlja ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: