"EU se priprema za nastavak dijaloga Beograda i Prištine"

Imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, EU se potpuno odazvala zahtevima novom mandatu.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.04.2020.

18:45

Printskrin: TV Prva/ arhiva

To smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose i ocenjuje da se Unija očigledno priprema za nastavak dijaloga koji se može očekivati kada prođe ovo što je prioritet širom sveta - pandemija koronavirusa.

Janjić za Tanjug kaže da je jasno da će Lajčak obavljati poslove u ime visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, odnosno sve poslove koji se tiču podrške dijalogu Beograda i Prištine, ali i sve ono što se tiče regionalne saradnje i politike EU prema Zapadnom Balkanu.

"Lajčak ima širi mandat nego na primer specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel. Da bi pojednostavili, Lajčak ima ulogu Metjua Palmera i Ričarda Grenela zajedno tako da će on biti komunikator i sa Grenelom i sa Palmerom", kaže Janjić.

Smatra da je za proces dijaloga Beograda i Prištine jako dobro, što je Lajčak imenovan i navodi da se radi o poznatom čoveku, iskusnom diplomati, kojem se ne može ništa zameriti, osim da je moskovski đak, što je i njegova prednost jer može da komunicira i sa Moskvom i sa Vašingtonom.

Kako kaže, u Nemačkoj su se protivili upravo zbog toga što može da komunicira i sa Moskvom i sa Vašingtonom, jer neće zavisiti od pojedinačnih evropskih birokratija.

Ipak, primećuje Janjić, Lajčak će imati odličnu saradnju sa Berlinom.

Drugo osporavanje dolazi iz Prištine, tačnije od Hašima Tačija, kaže Janjić i dodaje da ga oni osporavaju zbog činjenice da je njegova država (Slovačka) u doba kada je on bio zadužen za to, donela odluku da ne prizna nezavisnost Kosova.

Dodaje da je Slovačka tada zaslugom Lajčaka napravila Kancelariju i ostala u kontaktu i sa Srbima, ali i sa vlastima u Prištini.

"To što njemu zamera Hašim Tači, nije nikakva zamerka jer Tači mora da shvati da rezultat procesa ne mora da bude priznanje Kosova ni od Beograda, a ni od Slovačke, već da će se te zemlje rukovoditi svojim interesima i zajedničkim interesima EU", navodi Janjić.

Treća vrsta zamerki dolazi zbog njegovih uspeha, kaže Janjić i pojašnjava da gde god da je Lajčak radio, procesi su se završavali bez velikih potresa.

"To je zato što Lajčak nikada ne komunicira samo sa vlastima, već i sa društvom i sa opozicionim političarima. U ovom slučaju neće razgovarati samo sa Beogradom ili samo sa Prištinom ili predstavnicima vlasti. Mi se moramo spremiti, biti svesni da će to biti jedan složen proces u kojem će predstavnici vlasti imati tek jedan odlučujući, ali mali komad uticaja", kaže Janjić.

Dodaje da se sa Lajčakom širi perspektiva, što je i ideja EU, a nije u potpunosti ideja Amerike.

"Sada će se razjasniti da ne postoji konflikt između Grenela, Amerike i EU, na koji su mnogi igrali. Sa Lajčakom i sa njegovom komunikacijom i sa Palmerom i sa Grenelom, to će se zaokružiti. Grenel će i dalje držati ekonomiju i ono što Lajčak nema - takozvanu 'tenk diplomatiju', on ne nabija ritam, to će se prepustiti Americi. Biće to dobar tim", smatra Janjić.

Ističe da je bitno da se mi dobro spremimo i ocenjuje da će možda sa Lajčakom biti i malo teže za Beograd nego šti misli Tači.

"Možda će biti više obaveza za pregovarače iz Srbije da kalkulišu sve uticaje koje ima Lajčak, ali ja mislim da je on dobar izbor za posao i nadam se da će ga uraditi da se niko ne pobije, a da se nađe win-win kombinacija", zaključuje Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: