Miroslav Lajčak imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine

Savet EU imenovao je Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK
Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

”Zadaci novog specijalnog predstavnika EU biće postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kao i poboljšanje dobrosusedskih odnose i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

U Briselu naglašavaju da će primarni zadatak novog specijalnog predstavnika EU biti rad na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Dodaje se da će Miroslav Lajčak raditi na ”prevazilaženju nasleđa prošlosti” i ”doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu”.

Novi specijalni predstavnik EU će odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 meseci.

U Savetu EU podsećaju da je Miroslav Lajčak prethodno bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (2017-2018).

Bio je i specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu od 2007. do 2009. godijne.

Dodaje se da je kao lični izaslanik visokog predstavnika EU, Lajčak u ime EU pregovarao, organizovao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

”Specijalni predstavnici EU promovišu politike i interese EU u određenim regionima i zemljama, kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU. Oni igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona”, navode u Briselu.

Šef diplomatije EU Žozep Borel predložio je u februaru ministrima spoljnih poslova EU Miroslava Lajčaka kao novog specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i za Zapadni Balkan.

EU trenutno ima devet specijalnih predstavnika koji podržavaju rad visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Žozepa Borela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu