Snimljeno 454 časa za osnovce i 426 časova za srednjoškolce

U okviru nastave na daljinu, do 1. aprila snimlljena su 454 časa za osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.04.2020.

20:29

Snimljeno 454 časa za osnovce i 426 časova za srednjoškolce
Foto: Getty Sean Gallup

Za gimnazije i srednje stručne škole snimljeno je ukupno 426 časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo uvažava veliki broj različitih programa nastave i učenja u svim razredima osnovne i srednje škole, a fokus je na organizovanom učenju na daljinu koje doprinosi realizaciji programskih sadržaja opšteobrazovnih predmeta i stručnih predmetima s najvećim fondom časova.

Podseća se da se od ponedeljka 30. marta svakog radnog dana od 7.30 do 8.00 na Drugom kanalu Radio-televizije Srbije emituje program namenjen predškolskom uzrastu, u okviru koga se prikazuje serijal "Na slovo, na slovo“, kao i serije "Ovako vas vidimo" i "Plava ptica".

Biće emitovano i više od 30 video-materijala koje je resorno Ministarstvo izradilo u saradnji s partnerima u okviru projekata "Vrtići bez granica", a u okviru novog Programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja "Godine uzleta".

Kada je reč o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, emitovanje časova počelo je 17. marta u 8.00 na kanalu RTS 3, sa po dva časa za učenike od I do VII razreda i tri časa za učenike VIII razreda. Od 23. marta za prvi ciklus (I-IV razred) broj časova povećan je na tri, a počelo je emitovanje na RTS 2. Za učenike od V do VII razreda na kanalu RTS 3 emitovano je po tri časa, a za učenike VIII razreda po četiri časa.

Osim toga, snimljene su i emitovane 42 kraće video-poruke, među kojima su poruke psihologa učenicima i roditeljima, vežbe za nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i filmovi kreativnih kolaža za aktivnosti kod kuće za prvi ciklus obrazovanja i vaspitanja.

Pomoć i podršku u pripremi i organizaciji časova i video poruka su pružili Udruženje "Petlja" za časove informatike i računarstva, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu za video-poruke fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta za video-poruke fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Za gimnazije i srednje stručne škole ukupno je snimljeno 426 časova, od kojih je do sada emitovano 140. Za dualno obrazovanje je ukupno snimljen 121 čas.

Muzičke škole "Lisinski", "Stanković" i "Ðorđević" snimile su 20 klipova s nastavnim jedinicama teorijskih predmeta, a obrazovni sadržaji su objavljeni na Jutjubu i na sajtovima škola.

Radi ostvarivanja prava svih učenika na obrazovanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehniloškog razvoja u saradnji s nacionalnim savetima nacionalnih manjina, nacionalnim i lokalnim/manjinskim medijima organizovalo je pripremu, snimanje i emitovanje časova na osam jezika nacionalnih manjina, na kojima se celokupna nastava izvodi.

Do 1. aprila snimljeno je ukupno 599 priloga na osam jezika, koji prate odgovarajuće nastavne jedinice osnovne i srednje škole, i to: na mađarskom 157, na albanskom 139, bosanskom 155, bugarskom 5 (oni prate časove koji su emitovani u zemlji matici, a odgovaraju planu i programu nastave i učenja u Republici Srbiji), hrvatskom 46, rumunskom 32, rusinskom 24 i slovačkom 41.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: