Američke demokrate odustale od stranačkih izbora zbog koronavirusa

Vašington -- Demokratska stranka SAD je zbog koronavirusa odložila za avgust stranačku konvenciju na kojoj će delegati birati kandidate za predsednika i potpredsednika SAD.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty/ Maja Hitij Staff
Foto: Getty/ Maja Hitij Staff

Konvencija, koja je trebalo da bude održana od 13. do 17. jula u gradu Milvokiju, počeće 17. avgusta, navodi Asošiejted pres.

Demokrate su se nadale da će održavanjem konvencije sredinom jula imati više vremena da se ujedine iza izabranog predsedničkog kandidata koji će se na izborima 3. novembra suprotstaviti predsedniku SAD Donaldu Trampu.

U trci za predsedničkog kandidata demokrata ostala su dva kandidata, bivši američki potpredsednik Džozef Bajden (77) i senator iz Vermonta Berni Sanders (78).

Na unutarstranačkim izborima, koji treba da traju od 3. februara do 23. juna, Bajden je do sada osvojio 1.217 delegata, a Sanders 914.

Da bi neko od kandidata osvojio demokratsku nominaciju, potrebno je da ima najmanje 1.991 od 3.979 delegata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju.

Unutarstranački izbori formalno se održavaju i u Republikanskoj stranci, iako se zna da će Tramp biti njen kandidat na izborima.

Republikanska nacionalna konvencija na kojoj treba da bude potvrđena Trampova kandidatura, biće održana u Šarlotu, od 24. do 27. avgusta.

strana 1 od 530 idi na stranu