"Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU"

Evropski sud pravde presudio je danas da su Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU odbijanjem da se pridržavaju programa izbegličkih kvota.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2020.

12:45

Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto

Program je pokrenut nakon što je više od milion migranata ušlo u EU, uglavnom bežeći od rata u Siriji i Iraku.

U hitnom postupku 2015. godine, države članice EU su se saglasile da presele oko 160.000 izbeglica iz Italije i Grčke, koje su bile pogođene velikim prilivom migranata.

Pet godina kasnije Grčka se i dalje bori da preuzme teret, a hiljade ljudi se i dalje nalazi u veoma lošim uslovima na grčkim ostrvima. Odluka o "privremenom preseljenju" donesena je glasanjem koje je zahtevalo dvotrećinsku većinu zemalja članica EU, kojih je tada bilo 28. Češka, Mađarska i Poljska bile su među malom grupom država koje su glasale protiv.

Na kraju je preseljeno samo oko 40.000 izbeglica. Češka, Mađarska i Poljska nisu preuzele brigu skoro ni o jednoj izbeglici tokom dve godine kada je program bio u funkciji. Izvršna komisija EU tražila je objašnjenje, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

Evropski sud pravde je u svojoj presudi rekao da "odbijanjem da se povinuju privremenim mehanizmima za preseljenje podnosilaca zahteva za medjunarodnu zaštitu Poljska, Mađarska i Češka nisu ispunile svoje obaveze prema zakonu Evropske unije".

Tri države su tvrdile da su za osiguranje javne bezbednosti odgovorne same države EU, a ne komisija, koja je sastavila šemu kvota i izvela zemlje pred sud. Međutim, Sud EU sa sedištem u Luksemburgu saopštio je da se "ne mogu osloniti ni na svoje odgovornosti koje se tiču održavanja javnog reda i mira i očuvanje unutrašnje bezbednosti, niti na navodno loše funkcionisanje mehanizma za preseljenje kako bi se izbeglo sprovodjenje tog mehanizma".

Odbijanje država da učestvuju u podeli opterećenja i pomognu partnerima u nevolji izazvalo je jednu od najvećih političkih kriza u EU. Pitanje migracije otvorilo je novi rezervoar glasova na izborima za krajnje desne stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: