Od sutra vanredno stanje u Republici Srpskoj

Banjaluka -- Veće naroda Republike Srpske dalo je saglasnost za uvođenje vanrednog stanja u tom entitetu BiH zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: Beta
Podeli

Saglasnost je upućena i u "Službeni glasnik RS", što znači da vanredno stanje u Republici Srpskoj stupa na snagu u petak 3. aprila.

Klubovi delegata u Veću naroda RS su danas razmatrali akte o prevremenom stupanju na snagu Odluke o proglašenju vanrednog stanja i ustanovili da nema kršenja vitalnog nacionalnog interesa nijednog naroda u RS.

Prethodno su na sastanku predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa potpredsedavajućim Veća naroda RS iz bošnjačkog naroda Mihnetom Okićem i poslanikom u Narodnoj skupštini RS Edinom Ramićem razrešene su dileme u vezi sa uvođenjem vanrednog stanja u RS.

"Tokom sastanka su razrešene dileme u pogledu uvođenja vanrednog stanja na teritoriji RS, čime su se stvorile pretpostavke da odluka stupi na snagu bez pokretanja postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa od Kluba bošnjačkih delegata u Veću naroda Republike Srpske", saopšteno je posle sastanka.

Narodna skupština RS nedavno je glasovima vladajuće većine donela odluku o uvođenju vanrednog stanja u RS, umesto dosadašnje vanredne situacije.

Vanredno stanje podrazumeva da predsednik RS može donositi uredbe za zakonskom snagom, čime privremeno preuzima ingerencije parlamenta RS.

Bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS ranije su najavili da će staviti veto na odluku o uvođenju vanrednog stanja, jer su odbijeni njihovi zaključci kojima su tražili da parlament decidno obaveže Vladu da vanredno stanje ne koristi za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije, prvenstveno kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći povratničkim naseljima.

Da bi odluka Narodne skupštine o proglašenju vanrednog stanja stupila na snagu mora je potvrditi Veće naroda RS, pod uslovom da nijedan od klubova delegata tri konstitutivna naroda ne pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

strana 1 od 146 idi na stranu