CNN: Azija je možda bila u pravu

U narednim sedmicama, mnoge vlade će, ako već nisu, preporučiti građanima da nose zaštitne maske zbog koronavirusa, piše CNN.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2020.

22:32

CNN: Azija je možda bila u pravu
Foto: Getty/ Tomohiro Ohsumi

Za one koji žive u Aziji, ta taktika je usvojena u većem delu tog regiona još od početka krize i čini se da je opravdana jer snižava stopu zaraze i utiče na obuzdavanje epidemije.

U drugim delovima sveta, ta poruka bi mogla biti zbunjujuća, jer dolazi posle nekoliko sedmica od stručnjaka za javno zdravlje i političara koji su tvrdili da maske ne pomažu i umesto toga navodili ljude da češće peru ruke i drže distancu od drugih.

Kako navodi CNN, čak je američki vojni hirurg Džerom Adams na Tviteru objavio "Stop kupovini maski".

"Nisu efikasne u sprečavanju koronavirusa, a ako zdravstveni radnici ne mogu da ih nabave, neće moći da brinu o bolesnicima i to će njih i celu zajednicu uvesti u rizik", napisao je on, a ta objava je podeljena čak 43.000 puta.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild je na pitanje da li je potrebno nositi maske odgovorio kratko "ne".

Samo je pitanje trenutka kada će korišćenje maski biti preporučeno, najverovatnije od Svetske zdravstvene organizacije, navodi CNN.

Stručnjak za mikrobiologiju Univerziteta u Kaliforniji Adrien Burk rekao je da, uprkos tome što se čuje da maske ne štite, ne postoji nijedan jak dokaz koji bi podržao tu tvrdnju.

Zapravo, postoji dokaz da maske pomažu u prevenciji virusne infekcije kakva je trenutna pandemija, piše CNN.

Burk je ukazao na sistemsku analizu koja je evidentirala da je tokom epidemije SARS-a 2003. godine korišćenje maski bili od pomoći.

Jedno istraživanje iz Pekinga otkrilo je da "dosledno nošenje maski u javnosti utiče na 70 odsto smanjenja rizika od zaražavanja SARS-om".

Podsetimo, SARS je poput COVIDA-19 respiratorna bolest koju izaziva ista porodica virusa.

Kada se SARS proširio po svetu, najgora epidemija je ipak bila u Aziji i to pogotovo u Kini i Hong Kongu.

Iskustvo iz tog perioda moglo bi se primeniti na trenutnu pandemiju, jer je vest o širenju virusa naterala ljude da nose maske na licu kako bi se zaštitili.

Hongkong kao i druge vlade u Aziji su od starta preporučili nošenje maski u javnosti, bez obzira da li neko ima simptome virusa ili ne.

Iako su mnogi na zapadu govorili o "opsesiji" Azije za zaštitnim maskama, čini se da je ta taktika doprinela zaustavljanju epidemije.

Tajvan, Južna Koreja i kontinentalna Kina, sva mesta sa široko korišćenim maskama, doživeli su veliki uspeh u sprečavanju velikih epidemija ili su tako uspeli da ovladaju njima. Ipak, u Evropi i Severnoj Americi maske se ne koriste ili ih je teško nabaviti.

Specijalista za zarazne bolesti sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Hongkongu Ivan Hing kazao je za CNN da je nošenje maski u tom gradu verovatno najvažnija stvar u pogledu kontrole zaraze.

"I to ne samo smanjenju slučajeva koronavirusa, beć i u smanjenju virusa gripa", rekao je on i dodao da je to uticalo i na smanjenje gripa, iako je upravo i sezona te zaraze.

Početkom marta, Hongkong je imao samo oko 150 slučajeva koronavirusa, uprkos tome što je bio na prvoj liniji pandemije još od njenog početka i nije uvodio drakonske kontrole stanovništva koje se uvode u drugim zemljama.

"Na osnovu istraživanja, maske za lice imaju veću verovatnoću da će pomoći, nego odmoći", kaže Bruk.

"Čak i ako se radi o maski od platna napravljenoj ručno, ako je pravilno nosite i ne dodirujete, nauka preporučuje da vam ne može odmoći i da će najverovatnije umanjiti izložensot virusu", naveo je on.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučila je da maske nose bolesni ljudi ili da pokušaju da zaštite lice kad kijaju i kašlju, ali i da oni koji brinu o bolesnim ljudima takođe bi trebalo da nose masku kada su u istoj sobi.

Rekli ljudima da ne kupuju maske da bi izbegli nestašicu?

Pokušaj da se izbegne nestašica maski za zdravstvene radnike izgleda je glavni motiv onih koji se suprotstavljaju njihovoj širokoj upotrebi, piše CNN.

Ipak, iako je motivacija možda dobra, takav savet bi pomogao u širenju virusa i povećavanju bolesnika koji su već preplavili bolnice.

Jedan od razloga zašto bi i oni koji nemaju simptome trebalo da nose maske je i taj što iako nemaju naznake bolesti, mnogi mogu prenositi virus.

CNN navodi da bi nedostatak maski i druge zaštitne opreme u bolnicama širom SAD trebalo što pre da se otkloni, ali dodaju da su te nestašice uzrokovane neuspehom poltike.

"Kako se sve više dokazuje da je korišćenje maski dobro, moramo se zapitati koliko infekcija je moglo da bude izbegnuto u januaru, umesto što je rečeno da maske ne pomažu. Zvaničnici i mediji lobiraju da fabrike povećaju domaću proizvodnju, uče grđane kako da maske naprave kod kuće i od drugih zemalja traže da doniraju višak materijala", piše CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: