Talibani se predaju zbog koronavirusa, štitiće lekare

Talibani su saopštili da su spremni da proglase prekid vatre u svim delovima Avganistana koje kontrolišu ukoliko dođe do širenja koronavirusa, prenosi AP.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2020.

20:38

Talibani se predaju zbog koronavirusa, štitiće lekare
Foto: Depositphotos/Zabelin

Talibani su saopštili svoju odluku nakon jučerašnjeg apela Saveta bezbednosti UN kojim se pozivaju sve sukobljene avganistanske frakcije da odmah poslušaju zahtev generalnog sekretara svetske organizacije i prekidom vatre odgovore na pandemiju koronavirusa i omoguće isporuke humanitarne pomoći u ugrožena područja.

Talibani su se obavezali da će garantovati bezbednost zdravstvenim i humanitarnim radnicima koji budu išli da pomognu u područja pod talibanskom kontrolom.

U Avganistanu ima 196 potvrđenih slučajeva Covid-19, od čega 24 sa smrtnim ishodom.

U strahu od širenja zaraze vlada je početkom nedelje zatvorila nekoliko gradova.

Posebno se strahuje za oko 200 hiljada Avganistanaca koji su se nedavno vratili iz Irana gde besni epidemija korona virusa.

U međuvremenu, očekuje se da delegacija talibana u Kabulu ustanovi mehanizam razmene zatvorenika sa avganistanskom vladom, što bi bio prvi korak ka pregovorima suprotstavljenih avganistanskih frakcija predviđen sporazumom koji je potpisan između SAD i talibana.

Prema tom sporazumu predviđeno je oslobađanje oko pet hiljada talibanskih boraca i oko hiljadu službenika vlade u Kabulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: