Talibani se predaju zbog koronavirusa, štitiće lekare

Talibani su saopštili da su spremni da proglase prekid vatre u svim delovima Avganistana koje kontrolišu ukoliko dođe do širenja koronavirusa, prenosi AP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Zabelin
Foto: Depositphotos/Zabelin

Talibani su saopštili svoju odluku nakon jučerašnjeg apela Saveta bezbednosti UN kojim se pozivaju sve sukobljene avganistanske frakcije da odmah poslušaju zahtev generalnog sekretara svetske organizacije i prekidom vatre odgovore na pandemiju koronavirusa i omoguće isporuke humanitarne pomoći u ugrožena područja.

Talibani su se obavezali da će garantovati bezbednost zdravstvenim i humanitarnim radnicima koji budu išli da pomognu u područja pod talibanskom kontrolom.

U Avganistanu ima 196 potvrđenih slučajeva Covid-19, od čega 24 sa smrtnim ishodom.

U strahu od širenja zaraze vlada je početkom nedelje zatvorila nekoliko gradova.

Posebno se strahuje za oko 200 hiljada Avganistanaca koji su se nedavno vratili iz Irana gde besni epidemija korona virusa.

U međuvremenu, očekuje se da delegacija talibana u Kabulu ustanovi mehanizam razmene zatvorenika sa avganistanskom vladom, što bi bio prvi korak ka pregovorima suprotstavljenih avganistanskih frakcija predviđen sporazumom koji je potpisan između SAD i talibana.

Prema tom sporazumu predviđeno je oslobađanje oko pet hiljada talibanskih boraca i oko hiljadu službenika vlade u Kabulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu