"Svet se suočava sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da se svet suočava sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

21:21

EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

On je rekao da je pandemija koronavirusa pretnja ljudima u svakoj zemlji i da će dovesti do recesije kakve nije bilo u bliskoj prošlosti.

Gutereš je u današnjem saopštenju naveo da postoji rizik da će kombinacija bolesti i njenog uticaja na ekonomiju doprineti "nestabilnosti, većim nemirima i pojačanim sukobima". On je pozvao na snažniji i efikasniji globalni odgovor na pandemiju i na socijalne i ekonomske posledice. Naglasio je da će to biti moguće samo ako se svi okupe i zaborave političke igre i shvate da je "čovečanstvo na udaru". "Jačina reagovanja mora biti u skladu sa obimom krize - opsežna, koordinisana i sveobuhvatna, a da reakcije zemalja i medjunarodnih organizacija predvodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO)", rekao je generalni sekretar, napominjući da neke zemlje ne prate smernice SZO. Najavio je i osnivanje Fonda za odgovor i oporavak od korona virusa za podršku zemljama sa niskim i srednjim BDP-om, sa ciljem da se tim vladama brzo omogući da se izbore sa krizom i oporave se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: