"Svet se suočava sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da se svet suočava sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI
EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

On je rekao da je pandemija koronavirusa pretnja ljudima u svakoj zemlji i da će dovesti do recesije kakve nije bilo u bliskoj prošlosti.

Gutereš je u današnjem saopštenju naveo da postoji rizik da će kombinacija bolesti i njenog uticaja na ekonomiju doprineti "nestabilnosti, većim nemirima i pojačanim sukobima". On je pozvao na snažniji i efikasniji globalni odgovor na pandemiju i na socijalne i ekonomske posledice. Naglasio je da će to biti moguće samo ako se svi okupe i zaborave političke igre i shvate da je "čovečanstvo na udaru". "Jačina reagovanja mora biti u skladu sa obimom krize - opsežna, koordinisana i sveobuhvatna, a da reakcije zemalja i medjunarodnih organizacija predvodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO)", rekao je generalni sekretar, napominjući da neke zemlje ne prate smernice SZO. Najavio je i osnivanje Fonda za odgovor i oporavak od korona virusa za podršku zemljama sa niskim i srednjim BDP-om, sa ciljem da se tim vladama brzo omogući da se izbore sa krizom i oporave se.

strana 1 od 523 idi na stranu