Kon: Zabrana kretanja od 24 časa kao "slamka spasa"

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da u ovom trenutku nema "ozbiljnog razloga" za zatvaranje Beograda, jednog od žarišta koronavirusa.

Izvor: Beta
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

On je dodao da eventualno uvođenje mere zabrane kretanja od 24 sata ostaje kao "slamka spasa".

"Bilo bi razloga za zatvaranje Beograda kada bismo očekivali neki veliki događaj, poput dočeka Nove godine, nama sledi Uskrs a on se ne slavi na ulicama", kazao je Kon u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije.

Ocenio je da ta mera ima smisla kada je u pitanju širenje virusa te dodao da se ozbiljno plašio "da se nešto ne desi" u Beogradu i dođe do daljeg širenja, ali da do toga nije došlo.

Uvođenje celodnevne zabrane kretanja, rekao je Kon, ima smisla u onom trenutku kada epidemija koronavirusa više ne može da se kontroliše i naveo da za dve nedelje apsolutne izolacije virus ne može da opstane.

Ipak, kazao je, vlast je ta koja može da donosi odluke i uvodi mere, da će u tome imati njegovu i podršku struke i naglasio da su nesumnjivo zabeleženi uspesi u borbi protiv koronavirusa.

Govoreći o današnjem predstavljanju najnovijih rezultata testiranja na virus u Srbiji, Kon je ocenio da kratko vreme trajanja te konferencije predstavlja poziv građanima da se motivišu i pomognu nadležnima u borbi protiv epidemije.

U Srbiji je za poslednja 24 časa od posledica kovida 19 umrlo sedmoro ljudi, a 115 je novoobolelih, saopštio je na toj konferenciji direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Kon je istakao da, bez obzira na, kako je rekao, ovaj težak dan, on ostaje i dalje umereni optimista.

"To je iz razloga što nismo preskočili maksimum od 131 obolelog u jednom danu, koji smo imal,i i zato što nemamo nagli skok - da dupliramo broj obolelih iz dana u dan", kazao je on.

U daljoj borbi protiv epidemije koronavirusa, Kon je naveo da je važno pronaći kontakte već zaraženih, kojih je oko 80.000.

Pulmolog Branimir Nestorović izjavio je da se zaraženi u Srbiji tretiraju lekom hlorokinom, koji su predložili kineski stručnjaci, a kojeg Srbija ima jer je izvršena nabavka pre početka epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu