Pašalić: Prava se štite i tokom vanrednog stanja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je u emisiji Osvrt na TV B92 da smeštaj u prviremenim bolnicama i karantini ispunjavaju uslove.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin/TV B92
Printskrin/TV B92

On je rekao u emisiji obišao te objekte i ocenio kao zadovoljavajuće, sa ispunjenim uslovima.

"Moram da kažem da se radi o privremenoj bolnici, da se napravi razlika od karantina i smeštaja, to su tri kategorije. To znači da će se u njoj nalaziti ona lica koja imaju dijagnostifikovan virus i u lakšoj su fazi. Hala 1 Beogradskoj sajma spreman za prihvat 740 bolesnika, govori se o broju 3.000, ali tu su druge hale", rekao je Pašalić.

Osoblje prolazi s jedne strane kad obavi posao, ne vraća se da ne bi došlo do širenja zaraze, ističe on.

Kako napominje, i toaleti ispunjavaju uslove, a i ispunjen je i uslov komunikacije sa spoljnim svetom.

"Imate priključke za punjenje telefona, da mogu da komuniciraju, televizori za lakši boravak...", nabraja Pašalić.

"Ni karantini ni privremene bolnice nisu ni hoteli ni hosteli, ali ispunjavaju uslove za privremeni boravak. To nije naša ekskluziva, tako je već u zemljama koje se suočavaju, a to je sad nažalost već ceo svet", istakao je Pašalić.

Pašalić je govorio o prihvatnom centru ili karantinu u Subotici - ono što karantin mora da ispunjava to se tu nalazi: prihvatna ambulanta, više ulaza i izlaza da ne bi došlo do mešanja zdravih i zaraženih... Isti princip kao na Sajmu, rekao je on i dodao povodom fotografija lošeg stanja koje kruže mrežama:

"Ponavljam, nije na nivou hotela ili hostela. Uglavnom su prilkazivali da to nisu novi kreveti, ali oni su u funkciji i bilo nam je bitno da je u sanitarnoj funkciji. Imali smo i mi neke primedbe, ali imajte u vidu da je tu boravila vojska i renovirala."

Sada zaštitnik građana radi sedam dana nedeljno.

"Važno nam je da se štite prava građana koja se štite u normalnim uslovima, a posebno u vanrednim situacijama. "

"Na šta se građani žale, kada bih krenuo da vam nabrajam, to bi trajalo tri emsije. Posebno bih istakao za pomoć starijim licima, ostalo su iz pitanja radnih odnosa, prava majki."

Apelovao je na korektno izveštavanje.

"Znate da je bila intencija da se društvene mreže zabrane, nikad nisam bio za to, ali sam bio za to da se koriste za pravovremenog i tačnog izveštavanja, kako ne bi došlo do panike. Videli ste na primer karantin iz Subotice - najgore slike. To nije cela slika. Onda informišite o svemu."

"Vanredna situacija je propisana takva kakva je, ali 17 prava apsolutno se ne mogu uskratiti ni tokom nje. I mi nadziremo kontrolu ne samo tih prava i onih koji mogu. Postavlajmo pitanje srazmere situacije i uskraćivanja", rekao je Pašalić-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu