Severna Irska oslobađa 200 zatvorenika: "Uznemiriće žrtve i porodice, ali nemamo alternativu"

Severna Irska je najavila da će smanjiti broj zatvorenika tako što će osloboditi 200 njih da bi se osigurala bezbednost svih u jeku pandemije koronavirusa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2020.

17:23

Severna Irska oslobađa 200 zatvorenika:
Ilustracija: Depositphotos/londondeposit

"Da bismo upravljali krizom sa kojom smo suočeni, od suštinskog značaja je da već sada preduzmemo mere za smanjenje broja ljudi u zatvorima", izjavila je ministarka pravde Severne Irske Naomi Long i dodala da je "sada neophodno osloboditi neke zatvorenike".

Zdravstvena kriza zbog koronavirusa koja je pogodila Veliku Britaniju sa gotovo 20.000 zaraženih i 1.228 mrtvih, "primorava nas da preduzmemo mere koje su pre nekoliko sedmica bile nazamislive", objasnila je ministarka.

"Osloboditi nekog zatvorenika pre no što je u potpunosti izdržao kaznu" jeste "u suprotnosti sa pravosudnim sistemom i uznemiriće žrtve i njihove porodice", kaže ministarka Long, ali je i dodala da "nema alternative".

Međutim, s obzirom na pandemiju, reč je "razumnoj i odgovarajućoj etapi" kako bi se osigurali "bezbednost i zdravlje zaposlenih i onih koje nadgledaju", rekla je ministarka.

Od 1.521 zatvorenika u Severnoj Irskoj, planira se oslobađanje "najmanje 200" onih koji bi ionako bili pušteni u naredna tri meseca.

Od ove mere će biti izuzeti oni koji su osuđeni za ubistvo, terorizam, upotrebu eksploziva ili za porodično nasilje.

Zatvorenici koji budu oslobođeni moraće da poštuju policijski čas i neće smeti da stupe u kontakt sa žrtvama, niti da se obraćaju medijima. Oni će biti vraćeni u zatvor "smesta, ukoliko prekrše odredbe puštanja na uslovnu slobodu", dodaju vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: