Španija obara neslavne rekorde: Broj zaraženih veći nego u Kini; ima i obolelih Srba

U Španiji je, prema novim podacima, registrovano novih 5.085 slučajeva koronavirusa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2020.

11:50

Španija obara neslavne rekorde: Broj zaraženih veći nego u Kini; ima i obolelih Srba
EPA-EFE/- HANDOUT

Ova evropska zemlja sa preko 85.000 zaraženih prestigla je Kinu po broju zaraženih. Prema podacima sajta Worldometers, u Španiji je ukupno registrovano 85.195 slučajeva.

Od tog broja, 61.075 je trenutno zaraženih.

U poslednja 24 časa u Španiji je preminulo 812 ljudi, te je sada ukupno 7.340 smrtnih ishoda.

Ambasadorka: U Španiji nekoliko zaraženih Srba

Nekoliko srpskih državljana u Španiji zaraženo je koronavirusom, ali još nismo dobili zvanične informacije od zdravstvenih institucija, izjavila je ambasadorka Srbije u Madridu Katarina Lalić.

Prema njenim rečima, srpska dijaspora u Španiji zvanično ima oko 3.000 ljudi, a nezvanično oko 5.000 i oni su u kontaktu sa ambasadom.

Lalićeva za Tanjug kaže da je broj Srba koji su zarobljeni širom Španije sa 160 pao na oko 130 i da mnogi odustaju od povratka jer su svesni rizika.

"Na Kanarskim ostrvima ih je oko 30, ima ih i na Balearskim ostrvima. U stalnom smo kontaktu sa njima ii gledamo da im pomognemo. Do 26. marta tamo su hteli da zatvore sve hotele, ali neki će i dalje biti otvoreni, što je bitno za naše ljude", rekla je Lalićeva.

Ona navodi da u Španiji broj potvrđenih i smrtnih slučajeva raste i da vrh krivulje nije dostignut, ali da stručnjaci očekuju da će se to desiti krajem sledeće nedelje.

Ističe da su svi svesni toga da se pritisak neće smanjiti ako krivulja broja zaraženih počne da pada.

Prema njenim rečima, veliku zabrinutost izaziva to što su 14 odsto zaraženih lekari, što dovodi u pitanje čitav sistem.

Najgore je, kako kaže, to što oni nemaju zdravstvenu opremu kao što su maske, rukavice, respiratori.

"Smrtnost je velika, pa pogrebna preduzeća ne stižu da preuzmu posmrtne ostatke. Kada ih preuzmu, mrtvačnice su pune. Napravili su jednu mrtvačnicu od klizališta, a planiraju da u te svrhe upotrebe još jednu halu", kaže Lalićeva.

Ističe da najveći procenat preminulih čine starije osobe i da je 1.100 žrtava zabeleženo u domovima za stare.

Kako navodi, privatni domovi za stare su posebno ranjivi, jer kada virus tu uđe, više ne izlazi.

Lalićeva dodaje da su u Španiji bolnice pune, na snimcima se vidi kako ljudi leže na podovima, pa su u tu svrhu osposobljeni pojedini hoteli.

"Pravi se još bolnica, a na sajmu će biti smeštena improvizovana bolnica sa 1.300 kreveta", kaže Lalićeva.

Ona dodaje da su zdravstveni stručnjaci, iz straha od totalnog kolapsa zdavstvenog sistema, s obzirom na to da su mnoge bolnice već zagušene, a mnoge pred kolapsom, preporučili da se mere radi sprečavanja širenja koronavirusa pooštre, pa su na današnjoj sednici vlade usvojene rigoroznije mere koje su bile preporučene

"To znači da se parališe ekonomija, zaustavlja kretanje radnika, osim onih na neophodnim poslovima, prodavaće se samo prehrambeni i farmaceutski proizvodi, a biće otvorene pumpe, bolnice, banke", kaže Lalićeva.

Prema njenim rečima, to što se zamrzava ekonomija, koja trpi veliku udarac, to će pojačati ekonomsku i socijalnu krizu posle pandemije. "Na medije se apeluje da se trude da saopštavaju zvanične, proverene podatke i da proveravaju verodostojnost svojih podataka, kako se ne bi širila panika. Ovde se podaci o zaraženima objavljuju svaki dan u podne i tu nema odstupanja. Više nema preuveličavanja cifara i svi se oslanjaju na zvanične podatke", ističe Lalićeva.

Dodaje da su u Španiji izdata upozorenja na hakerske prevare.

"Bilo je pokušaja prodaje vakcina za koronu, čime su želeli da upadnu u račune, kao i pokušaja upada u poverljive podatke građana", rekla je Lalićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: