Na Sajam smeštena 33 pacijenta; Prva noć prošla mirno

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu trenutno su smeštena 33 pacijenta, rekao je državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2020.

14:38

Na Sajam smeštena 33 pacijenta; Prva noć prošla mirno
Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane

Tokom popodneva biće prebačena još tri pacijenta iz Vojnog kampa Letenka na Fruškoj gori, koji su pozitivni na novi koronavirus.

Vekić je za Tanjug rekao da su 33 pacijenta, koji su prvi smešteni na Beogradskom sajmu, stigli iz zdravstvenih ustava - Infektivne klinike, KBC Dragiša Mišović, KBC Zemun i Pulmološke klinike KC Srbije i da imaju blagu kliničku sliku. U Vojnom kampu Letenka na Fruškoj gori nalaze se u izolaciji naši građani koji su stigli iz evropskih zemalja i nakon testiranja rezultati su pokazali da je troje pozitivno i oni će po podne biti prebačeni na Sajam. "Čekamo izveštaj iz bolnica, nakon obavljenih vizita, koji će još pacijenti u toku dana preći iz KBC Dragiša Mišović i KBC Zemun, kao i sa Infektivne klinike", naglasio je Vekić. Trenutno je u improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu angažovano 10 lekara i 25 sestara, a Vekić kaže da će taj broj biti veći kako se bude povećavao broj pacijenata. Za sada su angažovani lekari i sestre iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika na železnici, Specijalne bolnice za internističke bolesti iz Mladenovca, nekoliko sestara iz DZ Palilula, nekoliko lekara i sestara iz Zavoda za kožne i venerične bolesti u Džordža Vašingtona, lekari i sestre iz Studentske poliklinike. Vekić napominje da se na Sajmu zbrinjavaju najlakši slučajevi, zaraženi pacijenti koji nemaju tegobe ili imaju blagu kliničku sliku, te se tu prati njihovo zdravstveno stanje i rade kontrolni testovi. "Ovde ne zbrinjavamo teške hronične bolesnike, bez obzira što su pozitivni - dijabetičare na insulinskoj terapiji, srčane bolesnike koji iziskuju redovne kontrole, redovno uzimanje terapije, oni se zbrinjavaju u bolnicama"; pojasnio je Vekić. Prva noć na Sajmu protekla je mirno, a Vekić kaže da pacijenti sarađuju i da nije bilo nikakvih neprijatnosti. U privremenoj bolnici na Sajmu juče je počeo prijem prvih pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: